Programul “Rabla” a primit noi fonduri. Vezi de cati bani este vorba

Programul “Rabla” a primit noi fonduri. Vezi de cati bani este vorba
miercuri, 12 octombrie 2016 Economie

Persoanele fizice care vor sa-si achizitioneze o masina noua au de ce sa se bucure. Cristiana Pasca Palmer, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Cristiana Pasca Palmer, a anuntat ca Programul de innoire a parcului auto national - "Rabla" - a primit o suplimentare de 12 milioane de lei. Totodata, din 12 octombrie, cele aproximativ 2.000 de noi tichete disponibile pot fi deja accesate de catre solicitanti.

„Anul acesta, Programul Rabla a atins un succes istoric in cei 12 ani de cand functioneaza: a fost primul an in care tichetele electronice au fost epuizate in mai putin de trei saptamani si primul an in care Ministerul Mediului decide doua suplimentari de buget. Dupa ce in luna iulie am venit in completarea Programului cu 4.000 de tichete electronice care s-au epuizat si ele pe parcursul catorva zile, astazi am decis o noua alocare bugetara care acopera circa 2.000 de tichete electronice. In prezent, avem in derulare si Programul 'Rabla Plus', dedicat masinilor electrice. Suplimentarea bugetului pentru 'Rabla Clasic' ofera si cetatenilor care doresc sa achizitioneze o masina electrica, un beneficiu cumulat de aproape 6.000 de euro", a afirmat Pasca Palmer.

Prima de casare ramane neschimbata, adica 6.500 de lei insa poate suplimentata cu doua eco-bonusuri. Primul dintre ele este in valoare de 750 de lei si poate fi adaugat in cazul achizitionarii unui automobil cu un motor ce emana o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100 g/km. Cel de-al doilea eco-bonus, in cuantum de 1.500 de lei, este disponibil in cazul in care masina are un sistem de propulsie hibrid.

In cazul in care autovehiculul intruneste ambele criterii, cumparatorul se poate bucura de eco-bonusuri si astfel sa ajunga, cu tot cu prima de casare de baza, la o finantare de 8.750 de lei, ce va fi suportata de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), din costul masinii noi.

In ceea ce priveste Programul "Rabla Plus", ministrul Mediului a explicat ca romanii care vor sa aleaga o masina care nu polueaza beneficiaza din partea AFM de doua tipuri de eco-tichete electronice: unul in valoare de 5.000 de lei pentru achizitionarea unui autoturism nou electric-hibrid, iar un altul de 20.000 de lei pentru masinile noi electrice 100%.

Cele doua axe ale Programului 'Rabla' pot fi accesate separat sau combinat, in sensul ca daca un cetatean detine o masina veche pentru casat si doreste sa-si cumpere un autoturism nou integral electric sau unul nou electric-hibrid, va putea beneficia de un sprijin financiar de 6.000 de euro, intrucat va primi concomitent, atat prima de casare de 6.500 de lei, cat si eco-tichetul de 20.000 de lei sau cel de 5.000 de lei.

Adrian Vaduva

Foto: pixabay.com

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.