Programului IMM PLUS primeste de la Guvern 2,5 miliarde de lei

Programului IMM PLUS primeste de la Guvern  2,5 miliarde de lei
joi, 6 iunie 2024 Noutati legislative

Guvernul, la initiativa Ministerului Finantelor, a decis sa suplimenteze bugetul total al Programului IMM Plus cu aproximativ 2,5 miliarde de lei, ridicand astfel suma totala alocata la aproximativ 15 miliarde de lei, potrivit informatiilor oferite de Ministerul Finantelor Publice. Concomitent, plafonul total al garantiilor de stat ce pot fi emise in cadrul acestui program a fost crescut cu 2,22 miliarde de lei, ajungand la o valoare totala de 13,32 miliarde de lei. De asemenea, bugetul destinat granturilor a fost majorat cu peste 279.875 de lei, atingand astfel suma totala de 1,68 miliarde de lei. Aceste masuri vizeaza stimularea activitatii intreprinderilor mici si mijlocii prin facilitarea accesului la finantare suplimentara.

„Majorarea bugetului Programului IMM PLUS vine ca un raspuns firesc la solicitarile antreprenorilor, care au manifestat un interes deosebit pentru accesarea programului. Prin aceasta suplimentare, ne asiguram ca aproximativ alte 2.000 companii vor beneficia de sprijinul necesar pentru dezvoltare si investitii. Aceste instrumente financiare sunt esentiale pentru a oferi mediului de afaceri resursele necesare pentru a-si dezvolta afacerile, a crea locuri de munca si a stimula inovatia. Guvernul ramane un partener de incredere pentru antreprenori, sustinandu-i in eforturile lor de a contribui la cresterea economica sustenabila a tarii noastre. In acest fel, facilitam accesul la finantare, reducand riscurile asociate si oferindu-le posibilitatea de a-si extinde activitatile si de a deveni mai competitivi pe piata", a transmis ministrul Marcel Bolos.

Avand in vedere cererea mare din partea antreprenorilor si autoritatilor locale pentru accesarea Programului IMM Plus, Executivul a decis sa suplimenteze bugetul. Din plafonul de garantii existent, valabil pana la 30 iunie 2024, de 11,1 miliarde de lei, majoritatea fondurilor erau deja angajate: 7,99 miliarde de lei alocate FNGCIMM erau utilizate in proportie de 96,28%, 2,01 miliarde de lei alocate FGCR erau utilizate in proportie de 98,62%, iar 1,1 miliarde de lei alocate FRC erau utilizate doar in proportie de 27,53%.

Cresterea bugetului Programului IMM Plus va facilita accesul la finantare pentru aproximativ 2.300 de noi beneficiari, ridicand numarul total de beneficiari la 13.800, comparativ cu 11.500 prevazuti inainte de aceasta majorare.

Conform legislatiei actuale in domeniul ajutorului de stat, bugetul unei scheme de ajutor de stat poate fi majorat cu pana la 20% fara a necesita notificarea Comisiei Europene.

Programul IMM Plus a fost autorizat de Comisia Europeana pe 8 aprilie 2024. In plus, plata dobanzilor pentru creditele acordate in cadrul acestui program se face trimestrial, pentru trimestrul anterior, cu termen limita pana la 31 iulie 2026.

Programul de garantii pentru imprumuturi

Programul ofera garantii de stat care acopera pana la 90% din suma creditului, excluzand dobanzile, comisioanele si alte cheltuieli bancare asociate cu creditul garantat. Beneficiarii pot accesa fie credite pentru investitii, fie credite sau linii de credit pentru finantarea capitalului de lucru.

Limitele maxime de finantare pentru un beneficiar sunt stabilite la 5.000.000 de lei pentru creditele destinate capitalului de lucru si 10.000.000 de lei pentru creditele de investitii. Pentru sectoarele agriculturii primare, acvaculturii si pisciculturii, valoarea maxima a finantarii este de 5.000.000 de lei indiferent de tipul creditului.

Ajutor sub forma de grant

Beneficiarii care accesaza credite de investitii sau credite/linii de credit garantate beneficiaza de un grant. Acesta acopera valoarea comisionului de risc si a comisionului de administrare pe intreaga durata a garantiei, plus dobanzile pentru creditele sau liniile de credit pe o perioada de pana la 12 luni. Limita maxima a grantului este de echivalentul in lei a 2.250.000 de euro pe intreprindere, reducandu-se la 280.000 de euro pentru beneficiarii din agricultura primara si 335.000 de euro pentru cei din pescuit si acvacultura. Pentru unitatile administrativ-teritoriale, suma maxima a grantului nu poate depasi 2.250.000 de euro.

Componentele Programului IMM PLUS

Componenta IMM ROMANIA PLUS faciliteaza accesul la finantare a intreprinderilor mici si mijlocii si intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie, inclusiv profesionistii, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investitii sau credite/linii de credit pentru capital de lucru, inclusiv pentru refinantarea altor credite de investitii sau cheltuieli destinate achizitiei de parti sociale si actiuni.

Componenta AGRO PLUS este dedicata intreprinderilor mici si mijlocii si intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie, inclusiv profesionistii din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar.

Componenta IMM PROD PLUS are ca obiectiv acordarea de garantii guvernamentale solicitate pentru asigurarea lichiditatilor si finantarea investitiilor de catre IMM-uri, inclusiv start-up-uri, care activeaza in sectoare productive.

Componenta CONSTRUCT PLUS are ca obiectiv acordarea de garantii guvernamentale pentru imbunatatirea eficientei energetice, sustinerea investitiilor in domeniul energiei verzi si alinierea la obiectivele de mediu implementate de:

  • IMM-uri si intreprinderi mici cu capitalizare de piata medie din sectorul constructiilor, inclusiv start-up-uri, precum si arhitecti si birouri individuale de arhitectura;
  • Unitati Administrativ Teritoriale (municipii, orase, comune).

Componenta RURAL PLUS are ca obiectiv acordarea de facilitati de garantare de catre stat in mod transparent si nediscriminatoriu pentru creditele de investitii si creditele/liniile de credit pentru capital de lucru acordate fermierilor, intreprinderilor mici si mijlocii, precum si intreprinderilor mari din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar.

Componenta INNOVATION PLUS are ca obiectiv acordarea de garantii guvernamentale pentru companiile romanesti inovative si/sau care isi promoveaza produsele si serviciile destinate exportului.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.