Rata dobanzii de politica monetara, mentinuta la 2,50% pe an

Rata dobanzii de politica monetara, mentinuta la 2,50% pe an
miercuri, 7 noiembrie 2018 Economie

Rata dobanzii de politica monetara a ramas la 2,50% pe an, potrivit deciziei Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Totodata, s-a hotarat si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

CA al BNR a decis ca ratadobanzii pentru facilitatea de depozit sa ramana la 1,50% pe an. La fel se va intampla si cu rata dobanzii aferente facilitatii de creditare care va fi mentinuta la 3,50% pe an.

„Rata anuala a inflatiei IPC a coborat la 5,03% in luna septembrie 2018, de la 5,06% in luna august, situandu-se usor peste nivelul prognozat, ca urmare a accelerarii cresterii in termeni anuali a preturilor legumelor. In schimb, celelalte componente ale cosului de consum au consemnat incetiniri ale dinamicilor anuale. Rata anuala a inflatiei CORE 2 ajustat (care elimina din calculul inflatiei IPC preturile administrate, volatile, ale produselor din tutun si ale bauturilor alcoolice, preturi asupra carora influenta politicii monetare este putin semnificativa sau nula) a continuat sa scada pana la circa 2,7% in luna septembrie, de la 2,85% in luna august. Descresterea a fost determinata in principal de segmentul produselor alimentare procesate, sub influenta dinamicii preturilor internationale ale unor produse agroalimentare. Rata medie anuala a inflatiei IPC a ajuns in luna septembrie la 4,5%, de la 4,2% in luna august; un parcurs similar a urmat si rata medie anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum, care a urcat la 3,8%, de la 3,5% in luna anterioara", conform BNR.

Noile date privind cresterea economica reconfirma accelerarea marginala in termeni anuali a PIB in trimestrul II 2018, pana la 4,1%, de la 4% in trimestrul anterior.

Pe partea de utilizare, structura determinantilor PIB a suferit o schimbare semnificativa, constand in principal in revizuirea ascendenta (pana la 3,7 puncte procentuale) a aportului variatiei stocurilor. Comparativ cu trimestrul I, consumul gospodariilor populatiei si-a atenuat ritmul anual, in timp ce formarea bruta de capital fix si-a inversat traiectoria, diminuand cu 1,1 puncte procentuale avansul PIB real. Contributia exportului net a ramas nefavorabila, dar s-a imbunatatit usor fata de datele precedente, pe fondul unei accelerari mai evidente a ritmului de crestere a exporturilor in raport cu cel al importurilor. Cele mai recente date statistice indica evolutii mixte in perioada iulie - august, comparativ cu trimestrul II: avans al ritmului anual de crestere a productiei industriale si temperare a dinamicii activitatii din comert si servicii, in timp ce lucrarile din constructii si-au restrans volumul in termeni anuali, indeosebi pe seama segmentului constructiilor rezidentiale, care resimte totodata si un puternic efect de baza. In acelasi timp, dupa o relativa stagnare in trimestrul II, cresterea anuala a costurilor salariale unitare din industrie s-a atenuat in perioada iulie - august, pe fondul majorarii dinamicii productivitatii muncii.

Cotatiile relevante ale pietei monetare interbancare si-au marit usor ecartul pozitiv fata de rata dobanzii de politica monetara pe parcursul lunii octombrie, iar cursul de schimb leu/euro a ramas relativ stabil, a mai anuntat sursa citata.

Creditul acordat sectorului privat si-a temperat usor cresterea anuala in luna septembrie (pana la 6,3%, de la 6,6% in luna august), ca urmare a scaderii dinamicii componentei in lei, pe seama creditelor pentru locuinte si a celor acordate societatilor nefinanciare; creditele in lei pentru consum si-au reaccelerat in schimb cresterea anuala, pana la 13,3%. Ponderea creditului in lei in total credit neguvernamental s-a majorat la 65,4% in luna septembrie (de la un minim de 35,6% in mai 2012).

„Noul scenariu al prognozei reconfirma perspectiva continuarii scaderii ratei anuale a inflatiei pana spre limita superioara a intervalului tintei de inflatie in decembrie 2018, urmata de coborarea si mentinerea acesteia in jumatatea superioara a intervalului tintei pana la finele orizontului prognozei. Incertitudinile si riscurile asociate perspectivei inflatiei au ca principale surse evolutia preturilor combustibililor pe plan mondial, a preturilor administrate (gaze si energie electrica), a preturilor produselor alimentare si a celor din tutun, precum si conditiile de pe piata muncii si conduita politicii fiscale si de venituri. Relevante sunt, de asemenea, ritmul cresterii economiei zonei euro si a celei globale in contextul tendintelor protectioniste si al incertitudinilor legate de Brexit, precum si conduita politicii monetare a BCE si a bancilor centrale din regiune", potrivit BNR.

Astfel, pe baza datelor disponibile in acest moment, Consiliul de Administratie al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50% pe an si, totodata, a decis mentinerea la 1,50% pe an a ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit si la 3,50% pe an a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard). Totodata, Consiliul de Administratie al BNR a decis pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Deciziile Consiliului de Administratie al BNR au ca scop asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile si in conditiile prezervarii stabilitatii financiare. Consiliul de Administratie subliniaza ca mixul echilibrat de politici macroeconomice si implementarea de reforme structurale care sa stimuleze potentialul de crestere pe termen lung sunt esentiale pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice si intarirea capacitatii economiei romanesti de a face fata unor eventuale evolutii adverse.

Noul Raport trimestrial asupra inflatiei va fi prezentat intr-o conferinta de presa organizata in data de 8 noiembrie 2018, ora 11:00. BNR precizeaza ca minuta deliberarilor privind adoptarea deciziei de politica monetara in cadrul sedintei din 6 noiembrie 2018 va fi publicata pe website-ul BNR in data de 13 noiembrie 2018, la ora 15:00.

Urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 8 ianuarie 2019.

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.