unioncont.ro Web analytics

Rata dobanzii de politica monetara ramane la 2,50% pe an

Rata dobanzii de politica monetara ramane la 2,50% pe an
miercuri, 8 august 2018 Economie

Dobanda de politica monetara ramane la fel. Astfel, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis pastrarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50% pe an, conform informatiile publicate de BNR.

Totodata, au ramas neschimbate atat rata dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,50% pe an cat si rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) la 3,50% pe an. De asemenea, s-a decis pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

BNR a mai anuntat si ca rata anuala a inflatiei IPC si-a stopat cresterea in luna iunie, ramanand la nivelul de 5,4 la suta, deasupra intervalului de variatie al tintei de inflatie. Stagnarea a avut loc in conditiile in care accelerarea cresterii in termeni anuali a pretului combustibililor si a preturilor legumelor si fructelor a fost compensata ca impact de scaderea dinamicii pretului produselor din tutun si incetinirea usoara a inflatiei de baza.

Potrivit BNR rata anuala a inflatiei CORE 2 ajustat (care elimina din calculul inflatiei IPC preturile administrate, volatile, ale produselor din tutun si ale bauturilor alcoolice, preturi asupra carora influenta politicii monetare este putin semnificativa sau nula) a continuat sa scada usor, pana la 2,9 la suta in luna iunie, de la 2,99 la suta in luna anterioara si 3,05 la suta in luna martie. Decelerarea a fost indusa de segmentul produselor alimentare procesate si de cel al serviciilor, in principal sub influenta dinamicii preturilor internationale ale unor produse agroalimentare si a evolutiei cursului de schimb al leului in raport cu euro.

In luna iunie, rata medie anuala a inflatiei IPC a ajuns la 3,6 la suta de la 3,3 la suta in luna mai. Calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum, rata medie anuala s-a situat la 2,9 la suta fata de 2,6 la suta in luna mai.

„Datele provizorii privind cresterea economica in trimestrul I 2018 indica moderarea ritmului de crestere economica la 4 la suta, de la 6,7 la suta in trimestrul IV 2017. Aceasta evolutie reprezinta o revenire catre ritmul potential de crestere, fiind insotita de reducerea excedentului de cerere agregata. Contributia majoritara, dar in diminuare fata de trimestrul IV 2017, a consumului gospodariilor populatiei a fost revizuita usor in jos, iar aportul pozitiv al formarii brute de capital fix a fost revizuit in sus. Contributia negativa a exportului net la cresterea PIB real a crescut considerabil, in conditiile in care noile date arata ca dinamica anuala a importurilor a incetinit mai putin decat in varianta anterioara, ramanand deosebit de ridicata", potrivit sursei citate.

Cele mai recente date statistice arata o incetinire a cresterii anuale a productiei industriale in perioada aprilie-mai comparativ cu trimestrul I 2018, concomitent insa cu sporirea semnificativa a dinamicii comenzilor noi in industria prelucratoare. Lucrarile din constructii au continuat sa scada in termeni anuali, pe seama segmentului constructiilor rezidentiale, in timp ce activitatea din comert si-a mentinut dinamica robusta.

Potrivit BNR, deficitul de cont curent, acesta si-a temperat considerabil adancirea in raport cu perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, variatia anuala a costurilor salariale unitare din industrie a urcat in luna mai (la +8,6 la suta, in crestere cu 2,4 puncte procentuale comparativ cu luna aprilie), pe fondul incetinirii ritmului de crestere a productivitatii muncii.

Conditiile monetare au continuat sa-si atenueze caracterul acomodativ, in contextul cresterii cotatiilor relevante ale pietei monetare si al tendintei de apreciere usoara a leului fata de moneda europeana.

Creditul acordat sectorului privat si-a reaccelerat cresterea in iunie, la 6,8 la suta, de la 6,4 la suta in luna mai, pe seama creditului acordat populatiei, dar mai ales a creditului acordat societatilor nefinanciare. Ponderea in total a componentei in lei a continuat sa se mareasca, ajungand la 65 la suta (de la un minim de 35,6 la suta in mai 2012.

In sedinta de luni, Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul asupra inflatiei, editia august 2018, document ce incorporeaza cele mai recente date si informatii disponibile. Noul scenariu al prognozei reconfirma perspectiva scaderii ratei anuale a inflatiei in trimestrul III, in conditiile mentinerii ei deasupra intervalului tintei, urmata de coborarea ei mai pronuntata in ultimele luni ale anului curent spre limita superioara a intervalului-tinta de 1,5-3,5 la suta.

„Traiectoria anticipata a ratei anuale a inflatiei se mentine pe coordonate cvasi-similare celor din prognoza precedenta pe termen scurt, dar usor revizuita in sens descendent pe orizontul mai indepartat de timp. Incertitudinile si riscurile asociate perspectivei inflatiei au ca principale surse evolutia preturilor administrate (gaze si energie electrica), a preturilor volatile ale produselor alimentare si ale unor produse alimentare procesate, precum si conditiile de pe piata muncii si conduita politicii fiscale. Relevante sunt, de asemenea, evolutiile viitoare ale pretului international al petrolului, ritmul cresterii economice si dinamica inflatiei in zona euro si in UE si, implicit, conduita politicii monetare a BCE si a bancilor centrale din regiune", conform BNR.


Adrian vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.