Regim special al TVA pentru micii agricultori din 2017

Regim special al TVA pentru micii agricultori din 2017
miercuri, 9 noiembrie 2016 Noutati legislative

Micii agricultori vor putea opta din 2017 pentru un regim special de TVA, mai exact o cota forfetara care va fi aplica gradual in urmatorii trei ani, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta, publicat de Ministerul Finantelor.

Compensatia in cota forfetara va fi de 1% in 2017, 4% in 2018 si 8% in 2019. Practic, agricultorii nu deduc TVA pentru achizitii, dar nici nu colecteaza TVA pentru vanzari, indiferent de plafonul realizat. In schimb, primesc o compensatie in cota forfetara pentru acoperirea taxei aferente achizitiilor, astfel incat pretul produselor agricole/tariful serviciilor agricole sa fie degrevate de taxa.

Ministerul Finantelor precizeaza, in Nota de fundamentare, ca exista o directiva europeana care permite statelor membre sa aplice un regim forfetar pentru micii agricultori, iar tarile pot stabilit chiar o cota zero, care insa nu poate fi utilizata daca taxa aferenta intrarilor nu este neglijabila.
"Pe baza statisticilor macroeconomice pe trei ani anteriori, realizate asupra producatorilor agricoli care vor putea aplica regimul special, si tinand cont de modificarile cotei de TVA, a rezultat un procent de compensare in cota forfetara de 8%. Avand in vedere necesitatea incadrarii in tinta de deficit bugetar pentru anul 2017, se propune acordarea graduala a compensatiei in cota forfetara, pe baza unui procent de compensare de 1% in anul 2017, 4% in 2018 si 8% in anul 2019", precizeaza Ministerul Finantelor, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, regimul special este optional, acestia putand opta pentru a aplica regimul normal de TVA.

Agricultorii care aplica regimul special vor fi inscrisi intr-un registru special, iar beneficiarii acestora vor avea obligatia de a mentiona achizitiile efectuate de la agricultori intr-o evidenta distincta. Cei care in prezent sunt inregistrati in scopuri de TVA pot renunta in favoarea aplicarii regimului special pentru agricultori.

„Regimul special pentru agricultori ii degreveaza pe acestia de cele mai multe sarcini administrative, cum ar fi: tinerea de evidente, depunerea decontului de TVA, cu exceptia emiterii de facturi si a sarcinilor care deriva din efectuarea de operatiuni intracomunitare, pentru care Directiva TVA impune luarea tuturor masurilor pentru asigurarea functionarii corecte a regimului tranzitoriu la nivelul Uniunii Europene", subliniaza ministerul de resort.

In categoria micilor agricultori intra persoanele fizice, intreprinderile individuale sau intreprinderile familiale.

In ceea ce priveste persoanele care isi redobandesc codul de TVA, Ministerul Finantelor vizeaza asigurarea unui tratament fiscal echitabil prin repunerea in drepturi atat a acestora, cat si a beneficiarilor care au efectuat achizitii de bunuri/servicii in perioada anularii codului de TVA.

"In plus, pentru reducerea sarcinilor administrative ale contribuabililor care realizeaza operatiuni intracomunitare se elimina Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI). Totodata, declaratiile informative 392A, 392B si 393 se suspenda pana la data de 31 decembrie 2019", spune MFP.

Adrian Vaduva

Foto: pixabay.com

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.