unioncont.ro Web analytics

Reprezentantii BNR se asteapta la o crestere a inflatiei pentru finalul acestui an

Reprezentantii BNR se asteapta la o crestere a inflatiei pentru finalul acestui an
miercuri, 17 mai 2023 Economie

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit ascendent la 7,1% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si a mentinut estimarea de 4,2% pentru sfarsitul lui 2024, a anuntat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

In februarie 2023, banca centrala a revizuit in scadere la 7% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si a estimat o inflatie de 4,2% pentru sfarsitul lui 2024.

"Sa ne uitam la prognoza si la traiectoria prevazuta a inflatiei: aproape ca se suprapune pe cea anterioara. La sfarsitul anului, modelul ne arata 7,1%, dar sunt sigur ca, daca ar introduce cifra ultima, a inflatiei din ultima luna, din aprilie, probabil ca tot la 7% s-ar situa", a explicat Mugur Isarescu.

Conform BNR, traiectoria descendenta va fi sustinuta de detensionarea treptata a pietelor de materii prime, resorbirea cererii excedentare din economie, corectia descendenta a anticipatiilor inflationiste si reducerea presiunilor inflationiste asociate preturilor la bunurile din import.

Totodata, in prezentarea guvernatorului BNR, se arata ca traiectoria este relativ similara celei prezentate in Raportul asupra inflatiei precedent. Astfel, se observa o dezinflatie notabila pe parcursul anului curent. Pe de-o parte, reducerea rapida a dinamicii preturilor bunurilor energetice si chiar o contributie negativa a acestora: efecte de baza substantiale (generate de scumpirile din prima parte a anului 2022), precum si redefinirea caracteristicilor schemelor de plafonare si compensare a preturilor la energia electrica si gazele naturale incepand cu 1 ianuarie 2023. Pe de alta parte, o atenuare mai lenta a dinamicii inflatiei de baza.

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.