Rezervele BNR, crestere de aproape 10%

 Rezervele BNR, crestere de aproape 10%
miercuri, 18 octombrie 2023 Economie

La data de 30 septembrie 2023, Banca Nationala a Romaniei a raportat rezerve valutare de 59.238 milioane euro, inregistrand o crestere de 9,9% comparativ cu suma de 53.901 milioane euro consemnata la sfarsitul lunii august 2023, conform informatiilor publicate de BNR.

Pe parcursul lunii respective, au fost inregistrate aporturi de 7.327 milioane euro. Aceste intrari au derivat din ajustarea rezervelor minime in valuta stabilite de bancile comerciale la BNR, completarea conturilor Ministerului Finantelor (ce include sume provenite din emisiuni de euroobligatiuni ale Ministerului Finantelor in valoare totala nominala de 3.250 milioane euro si o transa din imprumutul furnizat de Comisia Europeana prin Planul National de Redresare si Rezilienta - PNRR - ce se ridica la aproximativ 2.762 milioane euro), precum si a contului Comisiei Europene, printre altele.

Totodata, in aceeasi perioada, s-au inregistrat iesiri de 1.990 milioane euro, datorate ajustarilor la rezervele minime in valuta stabilite de bancile comerciale la BNR, achitarilor de rate si dobanzi pentru datoria publica exprimata in valuta si alte tranzactii.

Cantitatea de aur a ramas constanta, fiind de 103,6 tone. Luand in considerare fluctuatiile preturilor de pe piata internationala, valoarea acestui aur a fost estimata la 5.879 milioane euro.

La data de 30 septembrie 2023, rezervele internationale ale tarii noastre (combinand valutele si aurul) se ridicau la 65.117 milioane euro, in comparatie cu 59.859 milioane euro la sfarsitul lunii august 2023.

Obligatiile ce urmeaza a fi achitate in octombrie 2023, aferente datoriei publice exprimate in valuta, fie direct, fie garantate de Ministerul Finantelor, se cifreaza la aproximativ 229 milioane euro.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.