Romania a reusit o rata de absorbtie efectiva a fondurilor UE, 71,76%

Romania a reusit o rata de absorbtie efectiva a fondurilor UE, 71,76%
miercuri, 24 august 2016 Economie

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a anuntat ca rata de absorbtie a fondurilor nerambursabile a crescut la 76,69%, insa potrivit documentelor oficiale cifra este de 71,76%.

Absorbtia efectiva a fondurilor a crescut cu circa doua procente intr-o luna, dar nu si rata curenta, aceasta reprezentand doar suma cheltuielilor declarate de promotorii de proiecte Comisiei Europene. Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a amintit faptul ca tara noastra are alocate, pentru urmatorul exercitiu de finantare 2014 – 2020, nu mai putin de 32,966 miliarde de euro, din care au fost deja deblocate circa 13 miliarde euro.

Ghinea, a prezentat luni, 22 august, la implinirea a 100 de zile de mandat guvernamental, un raport complet asupra activitatii institutiei si a explicat ca "rata de absorbtie curenta a fondurilor avute la dispozitie de Romania in exercitiul bugetar european 2007 – 2013 a crescut la 76,69%, fata de 58,67% in noiembrie 2015 si 66,21% la preluarea mandatului".

In acelasi document, ministrul Cristian Ghinea a declarat: "Am gasit la minister cateva noduri gordiene si am facut pasi importanti pentru dezlegarea fiecaruia. (...) 13,317 miliarde euro reprezinta suma totala a ghidurilor lansate din bugetul 2014 – 2020, disponibila pentru proiecte, fata de 6,295 miliarde euro la preluarea mandatului. Banii europeni devin o autentica arma pentru combaterea saraciei, prin corelarea programelor gandite de MFE cu nevoile din teritoriu, in cadrul Pachetului Anti-saracie promovat de Guvern".

Potrivit raportului atasat declaratiei ministrului Cristian Ghinea, "la data de 31 iulie 2016 erau plati efectuate de catre autoritatile de management (AM) catre beneficiari in suma de aproximativ 16,44 miliarde euro, iar rata de absorbtie curenta este de 76,69% din alocarea 2007 – 2013. Guvernul Ciolos a preluat in noiembrie 2015 situatia la 58%". Cristian Ghinea s-a alaturat echipei Guvernului Dacian Ciolos in decembrie 2015, avand calitatea de consilier de stat pentru afaceri europene. In data de 28 aprilie 2016, Cristian Ghinea a fost numit ministru al Fondurilor Europene.

Ministrul crede ca procesul de finantare pentru 2014 – 2020 a intrat in linie dreapta si a explicat care sunt, din punctul sau de vedere, pasii ce trebuie obligatoriu facuti pentru buna implementare a proiectelor urmatoare.

"Procesul de desemnare (acreditare) a Autoritatilor de Management responsabile de fiecare program operational din bani europeni a fost deblocat. Fara desemnare, nu se pot trimite cereri de rambursare catre Comisia Europeană. Reconstructia sistemului informatic recupereaza intarzierile grave care puneau in pericol procesul de desemnare. Au fost facuti pasi importanti si in coordonarea indeplinirii conditionalitatilor ex-ante. Aceste conditionalitati au fost negociate in 2014 si s-au facut prea putine eforturi pentru indeplinirea lor, desi exista riscul blocarii fondurilor europene in 2017. Ministerul Fondurilor Europene trece printr-o autentica reforma institutionala, completandu-si structura cu entitati care sa impulsioneze dezvoltarea de proiecte si cu structuri de preventie a fraudelor", a incheiat Ghinea.

Adrian Vaduva

Foto: pixabay.com

Sursa: realitatea.net

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.