Romania a trimis a doua cerere de plata in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta

Romania a trimis a doua cerere de plata in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta
miercuri, 21 decembrie 2022 Economie

Comisia Europeana a confirmat, vineri, ca a primit din partea Romaniei a doua cerere de plata, in valoare de 3,22 miliarde de euro, in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta, conform informatiilor publicate de Executivului comunitar.

Aceasta a doua cerere de plata este conditionata de indeplinirea a 51 de jaloane care acopera mai multe reforme si investitii in domeniile pietei de electricitate, eficientei energetice a cladirilor, mobilitatii durabile, transformarii digitale, bunei guvernante, gospodaririi apelor, turismului si culturii, in domeniul ingrijirilor de sanatate, impozitarii si pensiilor, educatiei, justitiei si combaterii coruptiei, precum si sprijinului acordat sectorului privat.

Comisia va examina cererea Romaniei si va transmite ulterior Comitetului economic si financiar (CEF) al Consiliului evaluarea sa preliminara privind respectarea de catre Romania a jaloanelor si a tintelor care sunt necesare pentru ca aceasta plata sa poata fi efectuata.

In luna iunie a acestui an, Comisia Europeana a primit din partea Romaniei prima cerere de plata in valoare de 2,6 miliarde euro in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta, dintre care pentru 1,8 miliarde euro sub forma de granturi si a 789,7 milioane euro sub forma de imprumuturi (fara prefinantare). In data de 15 septembrie, Comisia Europeana a aprobat prima cerere de plata, in valoare de 2,6 miliarde euro, facuta de Romania in cadrul PNRR, dupa ce a analizat si a constatat ca tara noastra a indeplinit cele 21 de jaloane si tinte asumate in acest sens.

Planul general de redresare si rezilienta al Romaniei se ridica la 14,2 miliarde euro sub forma de granturi si la 14,9 miliarde euro sub forma de imprumuturi. Platile acordate in cadrul MRR se bazeaza pe performantele obtinute si depind de realizarea de catre Romania a investitiilor si a reformelor descrise in planul sau de redresare si rezilienta.

Foto: pixabay.com

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.