Romania, imprumut de 500 milioane de euro de la Banca Mondiala

Romania, imprumut de 500 milioane de euro de la Banca Mondiala
vineri, 16 decembrie 2016 Economie

Romania a primit un imprumut de 500 de milioane de euro de la Banca Mondiala, suma ce va fi utilizata pentru finantelor publice si cresterea economica (DPL), conform unui comunicat transmis de institutia amintita.

„Consiliul Directorilor Executivi al Bancii Mondiale a aprobat vineri suma de 500 milioane euro, care va fi acordata Romaniei in contul celui de-al doilea imprumut pentru politici de dezvoltare privind eficientizarea finantelor publice si cresterea economica (DPL)", potrivit sursei citate.

Banii trebuie folositi pentru a reforma anumite institutii si de a pune in aplicare politici necesare pentru un nivel sporit de crestere sustenabila si crearea de noi locuri de munca mai bine platite, precum si pentru imbunatatirea standardelor de viata in Romania.

Noul program sprijina trei prioritati principale: se concentreaza pe amplificarea potentialului de crestere al Romaniei prin sporirea nivelului de performanta si de guvernanta al intreprinderilor de stat, pentru cresterea nivelului de competitivitate la export si al performantelor macroeconomice. In plus, imprumutul DPL va contribui la imbunatatirea eficientei modului in care este cheltuit banul public, prin sprijinirea achizitiilor centralizate in sectorul de sanatate.

„Acest proces va genera economii semnificative care vor putea fi directionate spre imbunatatirea calitatii serviciilor de sanatate si care vor reduce discrepantele existente intre Romania si alte state UE in domeniul sanatatii", precizeaza Banca Mondiala.

In al doilea rand, contribuie la reducerea gradului de saracie si de excluziune sociala prin sprijinirea unei reforme cuprinzatoare a sistemului de asistenta sociala. Aceasta reforma urmeaza sa scoata jumatate de milion de romani din starea de saracie. In plus, reforma cadastrului va oferi posibilitatea inregistrarii gratuite si sistematice a proprietatilor imobiliare, inclusiv achizitionarea, vanzarea si transferul prin mostenire al terenurilor, pentru peste un milion de romani, in special pentru persoanele din cadrul comunitatilor marginalizate si pentru romi. Un sistem de cadastru functional va fi de o importanta vitala pentru atragerea de noi investitii.http://core.adservingfactory.com/x0?spgid=0&__x1ts=&uhad=%5buhad%5d&xcrid=680688&pub=707120304599483&site=707120304599483.www.mediafax.ro&pagecat=707120304599483./0/&zone=707120304599483.TrackZone&snocache=RANDOM_HERE

In cele din urma, va sprijini la nivel global bunurile publice prin adoptarea primei Strategii Nationale pentru Schimbarile Climatice si a Planului de Actiune privind Schimbarile Climatice. Se asteapta ca aceste masuri sa stimuleze investitiile in sursele de energie regenerabile si fara emisii de carbon si sa imbunatateasca eficienta energetica la nivelul sectoarelor rezidential si industrial.

Banca Mondiala si-a deschis biroul in Romania in anul 1991. Incepand de atunci, Banca a furnizat imprumuturi in valoare de peste 10,6 miliarde dolari SUA, garantii si granturi in sectoare cum ar fi educatia, sanatatea, agricultura, mediul, asistenta sociala, justitia, transportul si altele.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.