Romania, imprumut de doua miliarde de euro

Romania, imprumut de doua miliarde de euro
miercuri, 7 februarie 2018 Economie

Romania a imprumutat doua miliarde euro de pe pietele externe printr-o emisiune de euroobligatiuni in doua transe, cu maturitati de 12 ani si 20 ani. Potrivit Ministerul Finantelor europbligatiunile au inregistrat cele mai mici marje de risc de credit pentru aceste maturitati.

„Ministerul Finantelor Publice a imprumutat, in data de 1 februarie 2018, doua miliarde euro de pe pietele financiare internationale printr-o emisiune de euroobligatiuni in euro, in doua transe, din care 750 de milioane de euro cu maturitatea de 12 ani cu cupon 2,50% si 1,25 miliarde euro cu maturitatea de 20 ani cu cupon 3,375%. Emisiunea s-a bucurat de un interes ridicat din partea investitorilor, fiind suprasubscrisa de peste doua ori", conform Ministerului Finantelor.

Tranzactia face parte din planul de finantare externa aferent anului 2018, prin aceasta emisiune Romania asigurand o parte importanta din necesarul de finantare de pe pietele externe pentru acest an, consolidand totodata rezerva financiara in valuta la dispozitia Trezoreriei statului sustine sursa citate. Prin maturitatile alese, Romania a urmarit atingerea obiectivului de extindere a curbei de maturitati in euro.

Cererea totala a cumulat peste 5,3 miliarde euro provenind din aproximativ 300 de ordine de subscriere din partea investitorilor, cererea finala la nivelul pretului stabilit depasind patru miliarde euro (1,7 miliarde euro pentru transa de 12 ani si 2,4 miliarde euro pentru transa de 20 de ani). Baza investitionala a tranzactiei a fost diversificata, atat din punct de vedere geografic, cat si al tipurilor de investitori pentru ambele transe, inregistrandu-se o participare din 28 de tari pentru fiecare dintre transe.

Pentru transa de 12 ani, distributia geografica a fost urmatoarea: USA (19%), Centrul si Estul Europei (16%), Germania/Austria (16%), Romania (14%), Franta/Benelux (9%), Italia (9%), Elvetia (6%) si Marea Britanie (5%). In privinta tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (62%), urmati de banci comerciale si banci private (25%), fonduri de pensii si societati de asigurare (8%), banci centrale (5%) si alti investitori (1%).

Pentru transa de 20 ani, distributia geografica a fost urmatoarea: Marea Britanie (33%), Germania/Austria (32%), USA (10%), Elvetia (6%), Italia (5%), Franta/Benelux (4%), Centrul si Estul Europei (3%) si Scandinavia (2%). In privinta tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (72%), urmati de banci comerciale si banci private (12%), fonduri de pensii si societati de asigurare (8%), banci centrale (6%) si alti investitori (4%).

Emisiunea a fost intermediata de Barclays Bank PLC, Erste Group Bank AG, Societe Generale, Unicredit si ING Bank NV.

Cele doua transe au fost realizate la cele mai mici marje peste cotatiile de referinta mid-swap pentru maturitatile emise. Astfel, pentru maturitatea de 12 ani, s-a obtinut un randament de 2,585%, iar pentru emisiunea de 20 ani s-a obtinut cel mai scazut cost aferent acestei maturitati cu un randament de 3,45%, in scadere fata de emisiunea cu aceeasi maturitate realizata in octombrie 2015, la un randament de 3,93% (care a fost redeschisa ulterior in februarie 2016 la un randament de 3,90% si in aprilie 2017 la un randament de 3,55%).

Strategia de executie a emisiunii a permis reducerea succesiva a costurilor pentru ambele transe, pe masura cresterii ordinelor de subscriere a celor doua transe si a cresterii calitatii investitorilor care au plasat ordinele. Astfel, in cazul maturitatii de 12 ani, marja de risc de credit a fost redusa de la 150 la 133 puncte de baza, in timp ce pentru maturitatea de 20 ani marja de risc de credit a fost redusa de la 210 la 190 puncte de baza, Romania obtinand astfel cele mai mici marje de risc de credit pentru aceste maturitati, se mai arata in comunicatul citat.

"Emisiunea de euroobligatiuni realizata ieri nu este un imprumut special, ci este un instrument uzual pe care Ministerul Finantelor Publice il utilizeaza pentru asigurarea necesitatilor de finantare a deficitului bugetar si refinantare a datoriei publice. Aceste emisiuni reflecta, insa, perceptia mediilor investitionale si a pietelor financiare asupra evolutiei Romaniei pe termen lung. Suprasubscrierea celor doua transe de emisiune, cat si diversificarea bazei investitionale, atat pe tipuri de investitori, cat si din punct de vedere geografic, reflecta increderea pe termen lung in dezvoltarea economica a tarii noastre. Aceasta emisiune se incadreaza perfect in strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale care vizeaza extinderea maturitatii portofoliului de datorie si implicit reducerea riscului de refinantare, consolidarea rezervei in valuta la dispozitia Trezoreriei statului, precum si minimizarea costurilor pe termen lung aferente imprumuturilor guvernamentale", a declarat ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.