unioncont.ro Web analytics

Romania, imprumuturi externe cu dobanda negativa

Romania, imprumuturi externe cu dobanda negativa
luni, 2 martie 2020 Economie

Ministrul interimar al Finantelor, Florin Citu, a anuntat ca, pentru prima oara in istorie, Romania s-a imprumutat la dobanzi negative.

„Avem o veste buna, o veste istorica pentru Romania. Pentru prima oara in istorie, Romania s-a imprumutat cu dobanzi negative in euro, asa cum fac alte tari dezvoltate, ceea ce arata foarte clar un semn din partea investitorilor ca tot ce am facut pana acum este apreciat si ceea ce am spus ca vom face in continuare este apreciat. Investitorii au incredere in Romania", a anuntat seful Finantelor.

Potrivit lui Citu prin dobanzi negative povara imprumuturilor nu mai este "aruncata" pe generatiile viitoare, iar Romania da inapoi mai putini bani decat a luat.

„Romania se imprumuta la dobanzi negative in euro. Este o performanta istorica. Ce inseamna dobanzi negative? Inseamna ca, daca ne imprumutam un leu, trebuie sa dam inapoi 90 de bani. Nu mai aruncam povara imprumuturilor pe generatiile viitoare, le dam inapoi mai putini bani. Acest lucru il faceau tari cu rating mai mare decat Romania. Noi am reusit, cu guvern interimar, cu situatia din Romania, am reusit sa ne imprumutam la dobanzi negative, ceea ce este o performanta istorica", a explicat Florin Citu

Potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras150 de milioane de euro de la banci la o dobanda de - 0,11% pe an, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, cu maturitatea reziduala la 5 de luni.

Foto: mfinante.gov.ro

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.