Romania, tara cu una dintre cele mai scazute rate anuale a inflatiei din UE

Romania, tara cu una dintre cele mai scazute rate anuale a inflatiei din UE
miercuri, 22 februarie 2017 Economie

Rata anuala a inflatiei in Romania, in lunile decembrie 2016 si ianuarie 2017 a fost de (0.3%), una dintre cele mai mici dintre tarile UE. In cadrul Uniunii s-a inregistrat o rata anuala a inflatiei in crestere atat in decembrie 2016 cat a urcat de la 1,1%, pana la 1,2%, cat si in ianuarie cand de la 1,7% a urcat pana la 1.8%, potrivit datelor publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Potrivit documentului amintit cele mai mari rate anuale ale inflatiei au fost inregistrate luna trecuta in Belgia (3,1%), Letonia si Spania (ambele cu o inflatie anuala de 2,9%) si Estonia (2,8%). Comparativ cu luna decembrie 2016, inflatia anuala a scazut in doua state si a crescut in 26 state.

In cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut combustibilii pentru transport (0,50 puncte procentuale), combustibilii pentru incalzire si legumele (0,14 puncte procentuale fiecare). De cealalta parte, cel mai semnificativ impact asupra inflatiei a venit din partea sectorului telecomunicatiilor (minus 0,09 puncte procentuale), paine si cereale (minus 0,05 puncte procentuale).

Foto: pexels.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.