unioncont.ro Web analytics

Romanii cheltuie 84% din ceea ce castiga

Romanii cheltuie 84% din ceea ce castiga
vineri, 6 octombrie 2017 Economie

In fiecare luna, in medie romanii, castiga 3.329 lei (pe gospodarie) si cheltuie 2.797 lei, conform datelor oferite de al Institutul National de Statistica (INS). Pe persoana, veniturile totale medii lunare au reprezentat 1.264 lei, in vreme ce cheltuielile au fost de 1.062 lei, adica84% din nivelul veniturilor totale.

„Veniturile banesti au fost, in medie, de 3.011 lei lunar pe gospodarie (1.143 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 319 lei lunar pe gospodarie (121 lei pe persoana). Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (61,2% din veniturile totale ale gospodariilor). La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (21,7%), veniturile din agricultura (2,3%), veniturile din activitati neagricole independente (2,3%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,4%). O pondere importanta detin si veniturile in natura (9,6%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (8,2%)", conform sursei mentionate.

Trebuie mentionat ca mediul de rezidenta influenteaza diferentele de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor dintre mediul urban si mediul rural.

Romanii isi cheltuie bani pe bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

Populatia Romaniei nu este interesata de investitii. Conform INS doar 0,6% din veniturile totale sunt destinate cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc.

Trebuie spus si ca produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul II 2017, in medie, 35,8% din consumul gospodariilor.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.