Romanii, mai putine economii in banci

Romanii, mai putine economii in banci
joi, 25 august 2016 Economie

Din cauza faptului ca dobanzile oferite la economii sunt mici, oamenii nu-si mai tin banii in banci. Astfel, depozitele constituite de populatie in lei au scazut, in luna iulie fata de iunie 2016. Este pentru prima oara, in ultimele 11 luni, cand se intampla acest lucru – conform datele publicate miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

„Depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au scazut cu 34,6 milioane de lei, pana la 97,425 miliarde de lei. (...) Depozitele in lei ale persoanelor juridice (societati nefinanciare și institutii financiare nemonetare) s-au redus cu 3,3 la suta, pana la 75,084 miliarde lei", scrie in comunicatul BNR.

Comparativ cu iulie 2015, depozitele in banci au crescut cu 12,2% pe seama economiilor in lei realizate de companii, unde s-a consemnat un avans anual de 21,4%. In același timp, economiile in lei ale persoanelor fizice au inregistrat un ritm anual de creștere de 10,5%.

''Depozitele in valuta ale rezidentilor gospodarii ale populatiei și persoane juridice (societati nefinanciare și institutii financiare nemonetare), exprimate in lei, s-au majorat cu 0,4%, pana la nivelul de 84,663 miliarde de lei (exprimate in euro, depozitele in valuta au crescut cu 1,67%, pana la 18,96 miliarde de euro). Comparativ cu aceeași luna a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in lei au crescut cu 6,9% (exprimate in euro, depozitele in valuta ale rezidentilor s-au majorat cu 5,5%); depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei exprimate in lei au crescut cu 7,3% (exprimate in euro, depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei s-au majorat cu 5,9%), iar depozitele in valuta ale persoanelor juridice (societati nefinanciare și institutii financiare nemonetare) exprimate in lei au crescut cu 6,2% (exprimate in euro, depozitele in valuta ale rezidentilor persoane juridice s-au majorat cu 4,8%)'', se mai arata in comunicatul BNR.

Astfel, valoarea totala a depozitelor constituite in banci de populatie și firme s-a diminuat cu 0,9% in iulie fata de iunie 2016.

Adrian Vaduva

Foto: pixabay.com

Sursa: capital.ro

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.