unioncont.ro Web analytics

S-a aflat pe ce se bazeaza cresterea economica din 2017

S-a aflat pe ce se bazeaza cresterea economica din 2017
miercuri, 6 decembrie 2017 Economie

Cresterea economica anuntata de Guvern are la baza cresterea cheltuielilor pentru consum, conform informatiilor oferite de Institutul National de Statistica (INS).

Produsul intern brut (PIB) a inregistrat o crestere cu 8,8% pe seria bruta si cu 8,6% pe seria ajustata sezonier, comparativ cu acelasi trimestru din 2016.

In perioada ianuarie — septembrie 2017, produsul intern brut a crescut cu 7%, seria bruta si cu 6,9% pe seria ajustata sezonier. Valoarea PIB a fost de 596.782,4 milioane lei.

„Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat in principal cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 9,7% contribuind cu +6,1% la cresterea PIB si formarii brute de capital fix, cu o contributie de +0,8%, consecinta a cresterii cu 3,8% a volumului sau. O contributie negativa la cresterea PIB a avut-o exportul net (-0,6%), consecinta a cresterii cu 9,6% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o crestere mai mare a volumului importurilor de bunuri si servicii (10,8%)", informeaza INS.

La cresterea PIB au contribuit toate ramurile economiei, contributii pozitive avand industria (+1,8%), cu o pondere de 23,2% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 7,6%, comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor, transport si depozitare, hoteluri si restaurante (+1,6%), cu o pondere de 18,2% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 8,7%.

De asemenea, agricultura, silvicultura si pescuitul (+1,1%) au avut o pondere mai redusa la formarea PIB (4,9%), dar au inregistrat o crestere semnificativa a volumului de activitate (24,3%). Activitatile profesionale, stiintifice si tehnice, activitatile de servicii administrative si activitatile de servicii suport (+0,7%), au avut o pondere de 7,1% la formarea PIB si volumul de activitate s-a majorat cu 9,8%.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.