S-a decis! Cat trebuie sa plateasca CASS o persoana fara venit

S-a decis! Cat trebuie sa plateasca CASS o persoana fara venit
luni, 31 octombrie 2016 Taxe si impozite

Persoanele fara venituri vor fi obligate sa plateasca contributia la sanatate. Conform Noului Cod Fiscal in aceasta categorie intra romanii care nu sunt scutiti de plata contributiei prin efectul legii si nici nu sunt coasigurate prin intermediul unei alte persoane.

La finalul lunii octombrie 2016, a fost publicata in Monitorul Oficial procedura de plata a contributiei la sanatate de catre persoanele fizice fara venituri. Astfel, sunt obligate sa achite contributia la sanatate in procent de 5,5% din salariul minim pe economie.

Achitarea datoriei catre bugetul de stat se poate realiza in doua moduri:

- lunar, prin aplicarea cotei de 5,5% din salariul minim brut pe tara. De exemplu in luna octombrie 2016, salariul minim brut pe tara este 1250 lei, asta ar conduce la o plata a contributiei de 69 lei pe luna;

- la data la care acceseaza servicii din sistemul public de sanatate, caz in care contributia la sanatate se datoreaza pentru o baza de calcul de 7 x salariul minim brut pe tara. In acest sens, daca o persoana fizica neasigurata in sistemul de sanatate ar avea nevoie de servicii publice de sanatate, aceasta ar datora la plata suma de 5,5% x 7 x 1250 lei, respectiv suma de 481 lei.

Procedura fiscala impune ca persoana fizica sa depuna declaratia privind modul de plata a contributiei, declaratie formular 604 „Declaraţie pentru stabilirea obligaţiilor de plata cu titlu de contribuţie de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice care nu realizeaza venituri sau alte categorii de persoane prevazute la art. 180 din Codul fiscal".

In cazul contributiei lunare, plata contributiei trebuie sa se realizeze pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei la care se refera contributia, potrivit consultantului fiscal Adrian Benta.

Sursa: realitatea.net

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.