unioncont.ro Web analytics

S-a luat in calcul majorarea ratei dobanzii de politica monetara cu 0.5%

S-a luat in calcul majorarea ratei dobanzii de politica monetara cu 0.5%
vineri, 19 noiembrie 2021 Economie

Membri ai Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei au discutat in cadrul sedintei de politica monetara din 9 noiembrie despre o majorare cu 0,50 puncte procentuale a ratei dobanzii-cheie. Principalele argumente pentru adoptarea unei asemenea decizii au fost amplitudinea revizuirii in sens ascendent a pattern-ului anticipat al inflatiei, conform minutei sedintei de politica monetara.

"Membrii Consiliului au convenit ca actuala conjunctura reclama o noua majorare a ratei dobanzii de politica monetara, in contextul normalizarii treptate a conduitei politicii monetare, in vederea readucerii si mentinerii ratei anuale a inflatiei in linie cu tinta stationara de 2,5% ą1 punct procentual, inclusiv prin ancorarea anticipatiilor inflationiste pe termen mediu, intr o maniera care sa continue sa contribuie la o crestere economica sustenabila", se spune in minuta BNR.

Conform sursei citate, majoritatea membrilor Consiliului au sustinut majorarea cu 0,25 puncte procentuale a ratei dobanzii de politica monetara, avand in vedere natura socurilor responsabile de inrautatirea substantiala a evolutiei recente si viitoare a inflatiei totale si a celei de baza, precum si perspectiva cresterii mult mai lente si la valori sensibil mai joase decat s-a anticipat anterior a excedentului de cerere agregata, implicit a presiunilor lui inflationiste, pe orizontul scurt si mediu de timp. S-a aratat ca o crestere graduala a ratei dobanzii-cheie este justificata si de incertitudinile mari asociate actiunii viitoare a factorilor fundamentali ai inflatiei si de riscurile predominant in sens descendent induse de acestea la adresa perspectivei pe termen mediu a inflatiei - cea care poate fi vizata de instrumentele politicii monetare.

"S-a discutat si o majorare cu 0,50 puncte procentuale a ratei dobanzii-cheie, avand ca principale argumente amplitudinea revizuirii in sens ascendent a pattern-ului anticipat al inflatiei si prevalenta riscurilor in sus la adresa acestuia decurgand din socurile pe partea ofertei, precum si recenta abordare a unor banci centrale din regiune si nivelul real al ratelor dobanzilor, alaturi de calendarul sedintelor de politica monetara ale Consiliului, ce implica un decalaj relativ mai mare de timp intre actuala si urmatoarea sedinta de politica monetara. Unii membri ai Consiliului au inclinat inspre aceasta", se arata in document.

Conform minutei, panta ascendenta vizibil mai prelungita a noii traiectorii anticipate a ratei anuale a inflatiei a fost considerata un argument suplimentar in favoarea unui pas de 0,25 puncte procentuale, in conditiile actualei cadente crescute de ajustare a ratei dobanzii-cheie in raport cu practica traditionala - importanta din perspectiva ancorarii anticipatiilor inflationiste pe termen mediu si armonizata cu abordarile din regiune. Au fost, de asemenea, subliniate implicatiile favorabile asupra transmisiei si predictibilitatii politicii monetare, precum si importanta si relevanta semnalului dat, atat economiei reale, cat si pietelor financiare, prin mentinerea constanta a pasului de majorare a ratei dobanzii de politica monetara, in actuala conjunctura.

In acelasi timp, s-a aratat ca pastrarea controlului ferm asupra lichiditatii de pe piata monetara si extinderea la ą0,75 puncte procentuale a coridorului ratelor dobanzilor - ca prima etapa de normalizare a amplitudinii acestuia -, sunt de natura sa consolideze tendinta crescatoare a principalelor cotatii de pe piata monetara interbancara, chiar si in conditiile fluctuatiei ample de lichiditate probabil antrenata de factorii autonomi spre finele anului, precum si in contextul unei posibile revizuiri a asteptarilor operatorilor privind pasul de ajustare a ratei dobanzii-cheie.

Totodata, Banca Centrala mentioneaza ca a fost reiterata importanta unei monitorizari atente a evolutiilor mediului intern si international, care sa permita adecvarea instrumentelor de care dispune BNR in vederea indeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea preturilor pe termen mediu. In aceste conditii, Consiliul de administratie al BNR a decis cu majoritate de voturi - 7 voturi pentru, 2 voturi impotriva - majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75%, de la 1,50%; doi membri ai Consiliului au votat majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,00%. Totodata, Consiliul de administratie al BNR a decis cu majoritate de voturi - 6 voturi pentru, 3 voturi impotriva - extinderea coridorului simetric format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la ą0,75 puncte procentuale, de la ą0,50 puncte procentuale, si, in unanimitate, pastrarea controlului ferm asupra lichiditatii de pe piata monetara.

In acelasi timp, Consiliul de administratie al BNR a decis pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Foto: pixabay.com

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.