Salarial mediu net din Romania a crescut cu +0,3%

Salarial mediu net din Romania a crescut cu +0,3%
miercuri, 17 aprilie 2024 Economie

Februarie 2024 a adus o usoara crestere a castigului salarial mediu net, atingand 4.876 lei, cu un plus de 17 lei (+0,3%) fata de luna ianuarie, conform ultimelor cifre de la Institutul National de Statistica. Cele mai reduse salarii s-au mentinut in industria de confectii, unde mediana a fost de numai 2.729 lei.

Pe de alta parte, venitul brut a crescut moderat la 7.990 lei, evidentiind o crestere de 0,2% sau 14 lei comparativ cu ianuarie 2024. Contrastul in castiguri este evident, cu sectorul IT (inclusiv servicii informatice) inregistrand un salariu net impresionant de 11.297 lei, indicand o polarizare accentuata a veniturilor intre industrii.

Comparand cu aceeasi luna a anului anterior, salariul mediu net a crescut cu 14,2%. Indicele salariului real a fost de 106,5% in februarie 2024 fata de februarie 2023, sugerand o imbunatatire a puterii de cumparare. Totusi, fata de ianuarie 2024, acest indice a scazut usor la 99,5%.

Daca ne uitam la evolutia pe termen lung, incepand cu octombrie 1990, indicele castigului salarial real a ajuns la 238,6% in februarie 2024, aratand o crestere semnificativa de-a lungul decadelor, desi a fost cu 1,1 puncte procentuale sub nivelul din ianuarie 2024.

INS a atras atentia asupra fluctuatiilor periodice ale castigului salarial, evidentiind ca acestea sunt influentate in mare parte de distribuirea premiilor anuale si a bonusurilor de sarbatori, observate in mod particular in lunile de referinta precum decembrie si martie/aprilie. Aceste bonusuri pot atat sa majoreze, cat si sa diminueze media salariilor, in functie de calendarul lor de acordare, contribuind la nivelarea variatiilor lunare pe parcursul unui an intreg. Dinamica salariului real este afectata de aceste oscilatii salariale, dar si de rata inflatiei.

Concret, in februarie 2024, schimbarile in nivelul castigului salarial mediu net au fost rezultatul unui echilibru intre cresteri si scaderi. Cresterile salariale au fost impulsionate de acordarea de bonusuri ocazionale—cum ar fi prime anuale, bonusuri de performanta sau chiar participatii la profit—dar si de alte forme de compensatii, cum ar fi beneficiile in natura sau ajutoarele financiare.

Analiza INS a relevat ca, in termeni de sectoare economice, cele mai notabile cresteri procentuale ale castigului salarial mediu net au fost inregistrate in domeniile auxiliare ale serviciilor financiare, inclusiv asigurari si fonduri de pensii, cu un avans de 29,2%, urmate de industria tutunului cu 28,3% si sectorul asigurarilor si reasigurarilor cu un plus de 12,8%. Alte sectoare, cum ar fi fabricatia de produse farmaceutice, electronice si activitati imobiliare, au vazut cresteri intre 3,0% si 8,5%, in timp ce cresteri mai modeste, intre 1,5% si 3,0%, au fost observate in industria pielariei, constructii, agricultura, si alte domenii tehnice si profesionale.

Potrivit sursei citate, fluctuatiile salariale din februarie 2024 reflecta o corectie negativa fata de luna ianuarie, datorata in mare parte acordarii in lunile anterioare a diverselor prime (trimestriale, anuale sau pentru performante deosebite), precum si beneficiilor in natura sau ajutoarelor banesti. Aceste scaderi au fost, de asemenea, influentate de subperformanta in productie sau incasari inferioare, legate strict de dinamica contractuala/proiectuala, si de angajarea de personal cu salarii sub media pe economie in anumite sectoare.

Detalii specifice indica reduceri notabile ale castigurilor salariale medii nete in diverse sectoare: telecomunicatiile au inregistrat cea mai mare scadere, de 7,7%. Alte scaderi semnificative, intre 4,5% si 6,5%, au fost observate in domenii ca extractia de minereuri metalifere, metalurgia, depozitarea si activitatile auxiliare de transport, si serviciile anexe pentru extractie. Sectoare cum ar fi transporturile aeriene, productia de energie si activitatile de posta si curier au vazut si ele reduceri intre 1,5% si 4,5%.

In ce priveste sectorul bugetar, luna februarie a adus o usoara crestere salariala de 0,6% in administratia publica. In contrast, sanatatea si asistenta sociala, precum si invatamantul, au experimentat scaderi modeste de 0,9%, respectiv 0,4%, reflectand variatiile in politica de salarizare si managementul resurselor umane in aceste domenii.

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.