Salarial mediu nominal net a ajuns la 3082 lei

Salarial mediu nominal net a ajuns la 3082 lei
joi, 7 noiembrie 2019 Economie

In septembrie 2019, castigul salarial mediu nominal net a fost 3082 lei, in crestere cu 38 lei (1,2%) fata de luna precedenta. Valorile cele mai mari ale salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (7108 lei), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (1762 lei), potrivit Institutului National de Statistica.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost 5041 lei, cu 60 lei (1,2%) mai mare decat in luna august 2019.

In comparatie cu luna septembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,7%.

„In luna septembrie 2019, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna august 2019 ca urmare a acordarii de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite sau pentru "Ziua petrolistului"), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte), cat si disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice", conform sursei citate.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale cu 21,8%, respectiv in fabricarea produselor din tutun, cu 17,6%.

Potrivit INS, scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna august 2019 de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile in unele activitati economice, de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in extractia minereurilor metalifere, cu 5,2%, si in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, extractia carbunelui superior si inferior, industria metalurgica, transporturi pe apa, intre 3% si 4%.

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta ca urmare a reluarii platii unor drepturi salariale ce nu se acorda pe perioada concediilor de odihna, astfel: invatamant (8,5%, inclusiv acordarea sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice) si administratie publica (1,2%). Castigul salarial mediu net a inregistrat o usoara scadere fata de luna precedenta in sanatate si asistenta sociala (-0,9%).

Indicele castigului salarial real a fost 110,8% pentru luna septembrie 2019 fata de aceeasi perioada a anului precedent. Indicele castigului salarial real a fost 101,1% pentru luna septembrie 2019 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 212,8%, cu 2,4 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna august 2019.

Foto: pixabay.com

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.