Salariile au scazut in mai: cele mai afectate sectoare – asigurarile, extractia de petrol si industria auto

Salariile au scazut in mai: cele mai afectate sectoare – asigurarile, extractia de petrol si industria auto
miercuri, 16 iulie 2025 Economie

Castigul salarial mediu brut din Romania a inregistrat in luna mai 2025 o scadere de 2,4% fata de aprilie, coborand la 9.187 de lei, in timp ce salariul mediu net s-a diminuat cu 2,5%, pana la 5.508 lei, arata datele publicate de Institutul National de Statistica (INS). Practic, venitul brut s-a redus cu 228 de lei, iar cel net cu 139 de lei intr-o singura luna.

Cele mai ridicate salarii nete au fost consemnate in sectoare cu valoare adaugata mare, precum industria de prelucrare a titeiului si fabricarea produselor de cocserie (11.696 lei), dar si in domeniul IT&C (11.558 lei). La polul opus s-au situat angajatii din hoteluri si restaurante (3.346 lei), respectiv cei din industria de confectii (3.440 lei), unde castigurile salariale raman la un nivel modest.

Statisticile INS releva scaderi semnificative ale salariului mediu net in mai in mai multe sectoare economice. Cele mai abrupte reduceri s-au inregistrat in activitatile de asigurari, reasigurari si fonduri de pensii private (-27,6%) si in extractia de petrol si gaze naturale (-27,1%). De asemenea, taieri salariale cuprinse intre 9% si 15% au fost raportate in industria auto (fabricarea autovehiculelor, remorcilor si semiremorcilor), serviciile anexe extractiei, productia cinematografica, post-productie si difuzare de continut media.

Scaderile salariale reflecta o posibila corectie dupa platile ocazionale din lunile anterioare sau o reducere a veniturilor variabile, intr-un context macroeconomic marcat de incertitudini si presiuni din partea costurilor de operare.

Salariile au crescut in mai in industria high-tech si in invatamant. Plus de 7,6% fata de anul trecut

In ciuda scaderilor raportate in mai 2025 in unele sectoare economice, datele Institutului National de Statistica releva si o serie de majorari salariale notabile, concentrate in industrii cu valoare adaugata ridicata, precum si in sectorul public.

Cele mai consistente cresteri ale castigului salarial mediu net, de 4,1%, au fost inregistrate in industria de fabricare a calculatoarelor, echipamentelor electronice si optice, precum si in transporturile pe apa. Alte domenii care au consemnat avansuri salariale moderate, intre 1% si 3%, includ: procesarea pieilor si a produselor din marochinarie, captarea si distributia apei, colectarea si epurarea apelor uzate, editarea de publicatii si fabricarea produselor chimice.

In sectorul bugetar, salariile au crescut in special in invatamant (+3%), pe fondul reluarii platilor pentru orele suplimentare ale cadrelor didactice. Administratia publica a raportat un avans de +0,6%, in timp ce in sanatate si asistenta sociala s-a inregistrat o usoara scadere de -0,4% fata de luna aprilie.

Comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, castigul salarial mediu net la nivel national este cu 7,6% mai mare, semnaland o crestere anuala moderata intr-un context economic volatil.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.