Salariul mediu a scazut in ianuarie

Salariul mediu a scazut in ianuarie
luni, 18 martie 2024 Economie

In contextul fluctuant al economiei romanesti, datele recent publicate de Institutul National de Statistica aduc in prim-plan o realitate nuantata a pietei muncii din prima luna a anului 2024. Potrivit acestor cifre, castigul salarial mediu net a inregistrat o scadere semnificativa in ianuarie 2024, situandu-se la 4.859 lei. Aceasta valoare reprezinta o diminuare de 220 lei (-4,3%) comparativ cu luna decembrie 2023, subliniind posibile tensiuni in dinamica economica.

Mai departe, cand ne indreptam atentia catre castigul salarial mediu brut, observam o scadere de 325 lei (-3,9%), ajungand la 7.976 lei in ianuarie 2024, fata de luna anterioara. Aceasta tendinta descendenta poate fi interpretata ca un semnal al ajustarilor care au loc pe piata muncii in contextul mai larg al economiei.

Sectorial, discrepantele salariale raman evidente, reflectand structura diversificata a economiei romanesti. In activitatile de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitatile de servicii informatice, se inregistreaza cele mai mari valori ale castigului salarial mediu net, ajungand la 11.193 lei. Pe de alta parte, la polul opus se situeaza fabricarea articolelor de imbracaminte, cu un castig salarial mediu net de doar 2.733 lei. Aceasta polarizare salariala subliniaza inegalitatile sectoriale persistente si nevoia de politica economica si sociala adaptata.

Cu toate aceste scaderi pe termen scurt, comparativ cu ianuarie 2023, castigul salarial mediu net a evidentiat o crestere anuala de 14,2%, un semnal pozitiv ce indica o dinamica pe termen lung favorabila pentru forta de munca din Romania. In ciuda provocarilor imediate, perspectiva pe termen lung ramane una de prudenta optimista, cu speranta ca ajustarile actuale vor contribui la stabilizarea si cresterea sustenabila a economiei romanesti.

In luna ianuarie 2024, piata muncii din Romania a aratat fluctuatii notabile in ceea ce priveste castigul salarial real, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS). Indicele castigului salarial real, un indicator ce reflecta puterea de cumparare a salariului net in raport cu preturile de consum, a inregistrat valori diferite in comparatie cu diverse perioade de timp, oferind o perspectiva detaliata asupra dinamicii veniturilor salariale.

Concret, fata de luna ianuarie 2023, indicele castigului salarial real a fost 106,3%, ceea ce indica o crestere a puterii de cumparare a salariului mediu net cu 6,3% pe parcursul unui an. Insa, in comparatie cu luna decembrie 2023, indicele a scazut la 94,7%, sugerand o diminuare a puterii de cumparare cu 5,3% intr-o luna. Acest lucru poate fi atribuit, in mare masura, fluctuatiilor sezoniere ale veniturilor, cum ar fi acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori, care tind sa fie concentrate in anumite luni ale anului, influentand astfel comparatiile lunare.

Interesant este ca, fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 239,7%, demonstrand o crestere semnificativa a puterii de cumparare a salariului mediu net pe o perioada lunga de timp. Totusi, comparativ cu luna decembrie 2023, s-a inregistrat o scadere de 13,6 puncte procentuale, ceea ce subliniaza fluctuatii pe termen scurt in contextul economic si social curent.

INS subliniaza ca fluctuatiile castigului salarial sunt determinate in principal de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori, care, in functie de perioada in care sunt acordate, pot conduce la scaderi sau cresteri temporare ale veniturilor. Aceste fluctuatii sezoniere sunt estompate la nivelul intregului an, iar evolutia castigului salarial real depinde atat de fluctuatiile castigului salarial mediu net, cat si de rata inflatiei.

In ianuarie 2024, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, s-a observat o scadere a nivelului castigului salarial mediu net comparativ cu decembrie 2023. Aceasta tendinta a fost influentata de acordarea in lunile precedente de prime ocazionale (cum ar fi prime trimestriale, anuale, pentru sarbatorile de iarna, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri, inclusiv bilete de valoare. De asemenea, scaderile au fost determinate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici, cat si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de media din unele activitati economice. Aceste date reflecta complexitatea si dinamica pietei muncii, subliniind impactul diversilor factori economici si sociali asupra veniturilor salariale.

In lumina datelor recente publicate de Institutul National de Statistica (INS), panorama salariala din Romania la inceputul anului 2024 prezinta un tablou mixt, cu fluctuatii semnificative atat in sectorul privat, cat si in cel bugetar. Analiza evolutiei castigului salarial mediu net pe sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 dezvaluie o serie de scaderi si cresteri care reflecta dinamica complexa a pietei muncii si a economiei.

In sectorul extractiv, in special in extracţia carbunelui superior si inferior, s-a inregistrat cea mai pronuntata scadere a castigului salarial mediu net, cu o reducere de 34,1%. Aceasta scadere semnificativa poate fi atribuita unor factori precum scaderea cererii pe piete sau ajustarile operationale. De asemenea, alte sectoare precum tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, extracţia petrolului brut si a gazelor naturale, si transporturile pe apa au inregistrat scaderi intre 19,0% si 27,0%, reflectand posibil atat influente sezoniere, cat si schimbari structurale pe termen lung in aceste industrii.

In contrast, cresterile castigului salarial mediu net au fost determinate in principal de acordarea de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri, precum si realizari de productie sau incasari mai mari. Sectoarele care au beneficiat de cele mai semnificative cresteri includ transporturile aeriene, activitatile de servicii anexe extractiei si alte activitati industriale n.c.a., cu cresteri intre 7,0% si 10,0%.

In sectorul bugetar, ianuarie 2024 a adus cresteri ale castigului salarial mediu net in invatamant (+11,1%), sanatate si asistenta sociala (+0.7%), si administratia publica (+0,3%), reflectand aplicarea prevederilor legale care vizeaza ajustarea salariala in aceste domenii.

Aceasta evolutie salariala reflecta o serie de provocari si oportunitati pentru economia romaneasca, subliniind importanta adaptarii continue la schimbarile din mediul economic global si local. Pe de o parte, scaderile salariale in unele sectoare ar putea semnala nevoia de restructurare si adaptare la noi realitati economice, in timp ce pe de alta parte, cresterile observate in alte domenii sugereaza potential pentru dezvoltare si expansiune. In acest context, politici economice si sociale bine directionate sunt esentiale pentru sustinerea cresterii economice si a bunastarii sociale in Romania.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.