unioncont.ro Web analytics

Salariul mediu nominal brut a ajuns la 5.105 lei

Salariul mediu nominal brut a ajuns la 5.105 lei
vineri, 7 iunie 2019 Economie

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 5.105 lei, cu 1,1% mai mare decat in luna martie 2019, conform Institutului National de Statistica.

Castigul salarial mediu nominal net ajuns la 3.115 lei in aprilie, in crestere fata de luna precedenta cu 40 lei (+1,3%), cele mai mari castiguri fiind inregistrate in tehnologia informatiei si cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte.

Cele mai mari castiguri salarialenominale nete s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) - 7.192 lei, iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte - 1.785 lei.

„In aprilie 2019, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare)", conform sursei citate.

De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna aprilie au fost mai mari comparativ cu luna precedenta ca urmare a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte), cat si disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, cu 18,9% si in extractia minereurilor metalifere, cu 17,6%, iar cele mai importante scaderi in fabricarea produselor din tutun, cu 37,8%, si in fabricarea bauturilor, cu 13,2%.

In schimb, scaderile castigului salarial mediu net fata de luna martie 2019 au fost determinate de acordarea in lunile precedente de premii ocazionale (premii anuale ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici in unele activitati economice.

In sectorul bugetar, s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in sanatate si asistenta sociala (+0,9%), respectiv in administratie publica (+0,7%). In invatamant, castigul salarial mediu net a fost in usoara scadere (-1,7%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice.

Foto: pixabay.com

Adrian vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.