Schimbari MAJORE ale legii evaziunii fiscale. Iata despre ce este vorba

Schimbari MAJORE ale legii evaziunii fiscale. Iata despre ce este vorba
joi, 24 noiembrie 2016 Noutati legislative

Legea evaziunii va fi modificata simtitor in perioada urmatoare. Astfel, Guvernul ia in calcul adoptarea unui proiect prin care se instituie un prag minimum al prejudiciului dar si obligatia ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) sa renunte la plangerea penala in anumite circumstante.

Guvernul vrea ca un prejudiciu sub 20.000 de euro sa nu mai fie considerat infractiune ceea ce inseamna ca firma sau persoana care l-a facut sa scape fara dosar penal. In prezent, ANAF face plangere penala pentru orice suspiciune de evaziune, indiferent de marime.

Cea de-a doua modificare va avea un impact mult mai mare: daca un faptuitor plateste integral prejudiciul provocat de o fapta de evaziune fiscala, ANAF va fi obligata sa renunte la plangerea penala.

Saptamana trecuta, ministrul Finantelor anunta ca „sunt cateva modificari la legea privind combaterea evaziunii". Anca Dragu preciza ca proiectul va fi pus in dezbatere publica saptamana aceasta.

Presedintele ANAF declara ca insitutia se afla intr-un dialog cu Ministerul Justitiei, cu Ministerul Public si cu Parchetele Generale pentru modificarea legislatiei astfel incat sa fie investigate mai usor potentialele infractiuni.

„Vreau sa apar inspectorul fiscal in sensul in care legislatia din Romania in acest moment obliga inspectorul fiscal sa faca o plangere penala de cate ori are o suspiciune. Atunci aceasta prevedere destul de laxa si de larga cuplata cu practica noastra care de cativa ani este mai incisiva pe domeniul acesta duce si la exagerari. Si pe noi ne deranjeaza. Avem foarte multe plangeri penale care stau in nelucrare la Parchete si asa nu e ok", a declarat Dragos Doros.

Sursa: hotnews.ro

Foto: ANAF

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.