Se scumpesc creditele in lei

Se scumpesc creditele in lei

Romanii, oameni de afaceri sau persoane fizice cu credite in lei, au de ce sa fie ingrijorati: indicatorul Robor la 3 luni a depasit pragul de 0,9%. Au trecut 15 luni de la ultima crestere a acestui indicator in functie de care se calculeaza dobanzile. Astfel, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) indicele Robor la 3 luni a urcat marti, in prima sedinta a lunii mai, pana la 0,91% pe an, nivel maximum din 22 ianuarie 2016, de la 0,89% in sedinta precedenta.

In ultimul an, Robor la 3 luni a atins un nivel maximum, de 0,9%, la finalul lunii decembrie, pentru ca ulterior sa scada, treptat, pana la 0,8% la inceputul lunii martie. In ultimele doua luni, indicatorul a urcat treptat spre 0,9%.

Robor la 6 luni a stagnat la 1,11%, nivel maxim din 5 ianuarie 2017.

Evolutia dobanzilor pe piata monetara este de obicei corelata cu evolutia randamentelor la titlurile de stat.

Dobanzile interbancare au scazut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a inregistrat in septembrie si in octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an.

Dobanzile au reintrat pe o traiectorie ascendenta de la fnalul lunii octombrie, chiar daca majorarea s-a oprit, o perioada, in jurul nivelului de 0,8% pentru Robor la 3 luni.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.