unioncont.ro Web analytics

Sistemul informatic SAF-T al ANAF va fi finalizat in iulie 2021

Sistemul informatic SAF-T al ANAF va fi finalizat in iulie 2021
joi, 31 decembrie 2020 Taxe si impozite

In perioada ianuarie – februarie, anunta ANAF, vor avea loc consultari intre Ministerul Finantelor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala cu reprezentanti ai mediului de afaceri, dezvoltatori de software de contabilitate si CECCAR, pentru asigurarea unei intelegeri comune a modului de implementare a sistemului.

De asemenea, consultarile vor viza si analiza elementelor critice ale sistemului: capabilitatile SAF-T, impactul schimbarilor asupra sistemelor interne ale companiilor, fluxul procesului de control fiscal, standardul SAF-T, tipul de date etc.

„Termenul de raportare a fisierului SAF-T de catre companii va fi definit având la baza analizele efectuate in cadrul consultarilor, experienta altor administratii fiscale europene, dar si posibilitatile reale de ajustare a sistemelor informatice de catre companii", conform sursei citate.

ANAF, in calitate de beneficiar, implementeaza, cu sprijinul Ministerului Finantelor, proiectul intitulat "Consolidarea capacitatii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala de a sustine initiativele de modernizare" - cod SIPOCA 604.

Obiectivul general al proiectului il reprezinta consolidarea capacitatii agentiei de a sustine initiativele de modernizare, prin introducerea de servicii publice electronice ce optimizeaza procesele decizionale orientate catre mediul de afaceri, inclusiv prin implementarea unui fisier standard international de audit pentru toti operatorii economici.

Digitalizarea si aplicarea de standarde in colaborarea dintre administratia fiscala si contribuabili determina cresterea gradului de incredere reciproca prin asigurarea unui nivel ridicat de transparenta si predictibilitate.

SAF-T va contribui la asigurarea echitatii in derularea activitatilor economice, precum si la imbunatatirea conformarii voluntare prin reducerea efortului ambelor parti in ceea ce priveste alocarea resurselor umane si materiale.

"In decursul urmatoarelor luni vom continua sa informam contribuabilii cu privire la implementarea SAF-T, in scopul pregatirii acestora pentru conformarea cu cerintele de export ale fisierului standard de control fiscal", precizeaza ANAF.

Proiectul este cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020.

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.