unioncont.ro Web analytics

Solicitarile pentru suspendarea platii ratelor, trimise pana pe 31 martie

Solicitarile pentru suspendarea platii ratelor, trimise pana pe 31 martie
miercuri, 30 decembrie 2020 Noutati legislative

Romanii care vor suspendarea platii ratelor, dobanzilor si comisioanelor trebuie sa trimita solicitarile institutiilor bancare si non-bancare pana pe 15 martie 2021, urmand ca decizia sa fie emisa pana cel tarziu la 31 martie 2021, dupa analiza cererii, a anuntat Ministerul Finantelor Publice (MFP).

„Actul normativ aprobat astazi in sedinta de Guvern continua masura pusa la dispozitia contribuabililor in primavara prin crearea posibilitatii suspendarii platii ratelor de capital, dobanzilor si comisioanelor pentru o perioada de maximum 9 luni. Perioada maxima pentru suspendare este de 9 luni, atat pentru creditele pentru care s-a obtinut deja suspendarea obligatiilor de plata, cat si pentru cele pentru care nu s-a aplicat aceasta facilitate. Perioada maxima de 9 luni include si perioada pentru care au fost suspendate creditele in baza OUG 37/2020, a unui moratoriu non-legislativ sau in ambele cazuri. Masura are scopul de a sustine conformarea la plata, pentru contribuabilii aflati in dificultate generata de lipsa de lichiditati financiare, ca urmare a crizei provocate de pandemia COVID-19. Solicitarile pentru suspendarea platii obligatiilor pot fi transmise institutiilor bancare si non-bancare pana la data de 15 martie 2021, cererea este analizata si se va emite o decizie pana cel tarziu la 31 martie 2021", conform MFP.

De aceste facilitati pot beneficia debitorii care au incheiat un contract pentru obtinerea unui credit care nu a ajuns la maturitate si pentru care creditorul nu a declarat scadenta anticipata, la data de 31 decembrie 2020, inclusiv, si nu inregistreaza restante la data solicitarii.

De asemenea, debitorii trebuie sa declare pe propria raspundere scaderea veniturilor/a incasarilor cu minim 25% din ultimele 3 luni anterioare solicitarii suspendarii obligatiilor de plata prin raportare la perioada similara anilor 2019/2020, dupa caz.

"Pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice pentru care cererea de suspendare a obligatiilor de plata a fost formulata pana pe 15 iunie 2020 potrivit legii, cu termen de incheiere a perioadei de amanare anterior intrarii in vigoare a prezentei act normativ, suspendarea obligatiilor de plata complementar pana la maximum 9 luni, se aplica prin cumularea creantei/restului de creanta aferent/e dobanzilor calculate in prima perioada suspendata potrivit OUG nr. 37/2020 cu creanta aferenta dobanzilor calculate pentru a doua perioada suspendata. La creanta astfel rezultata dobanda este 0% si plata de catre debitor a acestei creante se va face esalonat in 60 de rate lunare egale incepand cu luna imediat urmatoare incheierii celei de-a doua perioade de amanare, afirma MFP.

Soldul total al creditelor pentru care au fost aprobate solicitari de amanare la plata pana la finalul lunii septembrie 2020, in contextul epidemiei COVID-19, se ridica la 42,9 miliarde de lei si au fost acordate unui numar de aproximativ 558.000 de debitori, cuantumul acestor credite reprezentand 14,7% din totalul creditelor acordate de catre sectorul bancar. Din totalul de 42,9 miliarde de lei reprezentand creditele amanate prin moratoriul legislativ si cele non-legislative, 32,4 miliarde de lei reprezinta sumele amanate prin moratoriul legislativ (OUG 37/2020) si 10,5 miliarde de lei prin moratoriile non-legislative.

Dobanda datorata de debitori corespunzatoare sumelor scadente a caror plata este suspendata se capitalizeaza la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare. Capitalul astfel majorat se plateste esalonat pe durata ramasa pana la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare.

Prin exceptie, pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice, dobanda aferenta perioadei de suspendare se calculeaza potrivit prevederilor contractului de credit si reprezinta o creanta distincta si independenta in raport cu celelalte obligatii izvorate din contractul de credit. La aceasta creanta dobanda este 0% si plata de catre debitor a acestei creante se va face esalonat, in 60 de rate lunare egale, incepand cu luna imediat urmatoare incheierii perioadei de amanare.

Statul roman garanteaza in procent de 100% dobanda aferenta perioadei de suspendare pentru creditele ipotecare contractate de persoanele fizice.

Foto: pixabay.com

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.