unioncont.ro Web analytics

Somaj Romania: 55.000 de oameni isi cauta de munca

Somaj Romania: 55.000 de oameni isi cauta de munca
marţi, 19 noiembrie 2019 Economie

Numarul romanilor care nu au un loc de munca a fost 55.000 in trimestrul trei al acestui an, nivel similar cu cel din trimestrul anterior, conform Institutului National de Statistica. Rata locurilor de munca vacante1afost 1,11%, mentinandu-se la aceeasi valoare ca si cea din trimestrul precedent.

Comparativ cu acelasi trimestru al anului 2018, rata locurilor de munca vacante a scazut cu 0,19 puncte procentuale, iar numarul locurilor de munca vacante a scazut cu 8.700.

Sectorul bugetar a insumat peste 26% din numarul total al locurilor de munca vacante, cu 6.500 locuri vacante in sanatate si asistenta sociala, 6.100 locuri vacante in administratia publica si 2.000 in invatamant.

Cele mai putine locuri de munca vacante s-au inregistrat in tranzactii imobiliare si industria extractiva (100 locuri vacante pentru fiecare in parte).

Rate relativ mari ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in administratia publica (2,22%), respectiv in activitati de spectacole, culturale si recreative (1,95%). Cea mai mare rata a locurilor de munca vacante s-a regasit in alte activitati de servicii (2,30%).

La polul opus, cea mai mica valoare a ratei locurilor de munca vacante s-a inregistrat in industria extractiva (0,31%).

„Prin comparatie cu trimestrul precedent, cele mai semnificative scaderi atat ale ratei, cat si ale numarului locurilor de munca vacante s-au observat in activitatile de hoteluri si restaurante (-0,49 puncte procentuale, respectiv -1,0 mii locuri vacante), urmate de administratia publica (-0,26 puncte procentuale, respectiv -0,8 mii locuri vacante). La polul opus, cele mai relevante cresteri ale
ratei locurilor de munca vacante s-au regasit in distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,57 puncte procentuale), respectiv in tranzactii imobiliare (+0,40 puncte procentuale)", sustine INS.

In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, cele mai importante cresteri s-au inregistrat in invatamant (+700 locuri vacante) si distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+500 locuri vacante).

In trimestrul III 2019, cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori atat din punct de vedere al ratei, cat si al numarului locurilor de munca vacante a fost pentru ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (1,32%, respectiv 14.200 locuri vacante).

Cele mai mici valori ale celor doi indicatori s-au inregistrat in ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (0,55%, respectiv 100 locuri vacante).

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.