unioncont.ro Web analytics

Specialist digitalizare, alaturi de alte 64 de noi ocupatii au fost introduse in nomenclator

Specialist digitalizare, alaturi de alte 64 de noi ocupatii au fost introduse in nomenclator
vineri, 19 noiembrie 2021 Economie

Lista de ocupatii din Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR) a fost actualizata prin doua ordine de catre Raluca Turcan, ministrul Muncii si Protectiei Sociale. Astfel, au fost introduse in nomenclator 65 de noi ocupatii si au fost eliminate alte 62.

Potrivit Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, din cele 65 de noi ocupatii introduse, 45 au fost adaugate la cererea utilizatorilor, iar 20 ca urmare a preluarii unor ocupatii din Clasificarea Europeana a Aptitudinilor, Competentelor, Calificarilor si Ocupatiilor, care se regasesc in Registrul National al Calificarilor din Invatamantul Superior.

De asemenea, trei ocupatii au fost mutate dintr-o grupa de baza in alta grupa de baza corespunzatoare si alte doua au fost redenumite conform cerintelor actuale ale pietei muncii.

Un numar de 15 ocupatii nou introduse sunt din domeniile IT si digitalizare.

Printre ocupatiile nou introduse se numara: barista, consilier de stat, degustator de cafea, specialist digitalizare, analist testare software sau consultant de securitate cibernetica.

Pe de alta parte, din Clasificarea Ocupatiilor din Romania au fost eliminate 62 de ocupatii care nu se mai practica, se precizeaza in comunicatul Ministerului Muncii. Acestea vor fi introduse intr-o grupa reziduala, existand posibilitatea de a fi activate la cererea angajatorilor.

Printre ocupatiile eliminate se numara cele de telexist, sef vagon postal, rasnitor smalt, topitor in si canepa, confectioner tuburi cinescop.

Procedura de actualizare periodica a ocupatiilor a fost simplificata.

Astfel, in Clasificarea Ocupatiilor din Romania s-a introdus fisa descriptiva a ocupatiei, care va ajuta utilizatorul in completarea descrierii acesteia.

De asemenea, memoriul justificativ, studiile si analizele necesare pana acum pentru actualizarea la cerere au fost eliminate, a fost realizat un model-tip al cererilor.

In cazul noilor ocupatii care necesita aviz pentru a fi introduse in COR, Ministerul Muncii este cel caruia ii revine sarcina depunerii cererii si obtinerii avizului de la ministerul de resort sau, dupa caz, de la asociatiile profesionale/aviz consultativ emis de comitetul sectorial aferent ramurii de activitate sau de catre Asociatia Nationala a Comitetelor Sectoriale din Romania, fara a fi necesara implicarea utilizatorilor in aceasta procedura. Termenul prevazut pentru transmiterea cererii catre ministerul de resort este de doua zile lucratoare, raspunsul urmand a fi primit in termen de 5 zile lucratoare si comunicat apoi de catre Ministerul Muncii catre solicitant in termen de 10 zile lucratoare.

Daca cererea de introducere a unei noi ocupatii depusa de angajator se suprapune cu o ocupatie existenta in Clasificarea Europeana a Aptitudinilor, Competentelor, Calificarilor si Ocupatiilor (ESCO), aceasta va fi preluata in COR fara a mai fi nevoie de avize suplimentare.

Prin exceptie, pentru introducerea in COR a unei profesii reglementate la nivel national, chiar daca aceasta este inclusa in ESCO, va fi necesara obtinerea avizului din partea ministerului de resort.

A fost introdusa o noua reglementare, potrivit careia, din patru in patru ani, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si Institutul National de Statistica, pe baza unor analize ale pietei muncii, elimina din COR ocupatiile care nu se mai practica pe piata muncii, prin ordin comun al acestor institutii.

S-a reglementat posibilitatea ca MMPS sa respinga cererile de introducere a ocupatiilor care contravin legii si bunelor moravuri.

Cererile pentru actualizarea COR depuse de catre utilizatori la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale vor fi solutionate in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data inregistrarii acestora.

Documentele necesare introducerii, modificarii, eliminarii sau radierii unei ocupatii din COR pot fi depuse de catre solicitant la Ministerul Muncii atat in format letric, cat si prin e-mail, fiind acceptata semnatura electronica calificata.

Cele doua ordine emise vineri de ministrul Muncii urmeaza sa fie transmise presedintelui Institutului National de Statistica, pentru semnare.

Foto: pixabay.com

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.