Sprijin financiar in crestere pentru apicultorii romani

Sprijin financiar in crestere pentru apicultorii romani
duminică, 20 februarie 2022 Economie

Potrivit unui proiect Hotarare publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), valoarea totala a Programului National Apicol (PNA) 2020-2022 va creste la 169,62 milioane de lei, de la 168,63 milioane lei, contributia Uniunii Europene la acest program derulat in Romania fiind de 84,81 milioane de lei.

Fondurile totale alocate pentru anul 2022 se ridica la aproape 60,2 milioane de lei.

"Valoarea sprijinului financiar alocat din bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru Programul national apicol pentru perioada 2020-2022 este de 169.621 mii lei, din care suma de 84.810,5 mii lei reprezinta contributia Uniunii Europene la programele apicole nationale (...), si distribuita astfel: pentru anul 2020: 50.210 mii lei; pentru anul 2021: 59.215 mii lei; pentru anul 2022: 60.196 mii lei", se arata in proiectul care modifica si completeaza Hotararea Guvernului nr. 339/2020 privind aprobarea Programului national apicol pentru perioada 2020-2022, a normelor de aplicare, precum si a valorii sprijinului financiar.

Practic, Comisia Europeana participa la finantarea actiunilor din Program cu 50% din cheltuielile efectuate de Romania pentru fiecare actiune accesata, excluzand TVA.

Proiectul de act normativ modifica si cursul de schimb stabilit de Banca Centrala Europeana (BCE) inainte de data de 1 ianuarie a anului in cursul caruia este luata decizia de acordare a ajutoarelor, acesta urmand sa fie de 4,9490 lei/euro pentru platile aferente anului 2022.

Modificari au mai fost aduse in ceea ce priveste definirea produselor care intra in componenta echipamentului de protectie deoarece produsele au preturi diferite de facturare care influenteaza modul de decontare, respectiv echipament apicol de protectie inseamna bluze/jachete apicole, pantaloni sau combinezoane apicole, masca apicola si manusi apicole.

De asemenea, proiectul de Hotarare modifica si termenul de depunere a cererii de intentie, acesta fiind de 30 aprilie 2022, in loc de 31 mai 2022.

"Avand in vedere ca, prin Program se deconteaza produse proteice solide in cantitati exprimate in kilograme, iar in categoria produselor proteice solide pot fi incadrate si produse care in urma reconstituirii se administreaza familiilor de albine sub forma lichida in cantitati exprimate in ml/l, in scopul decontarii unitare se impune clarificarea categoriei de "produse proteice solide", respectiv produse proteice solide care se administreaza ca atare, fara posibilitatea de a fi reconstituite; pentru evitarea crearii conditiilor artificiale, se reglementeaza faptul ca membrii formei asociative sa nu poata fi furnizori de servicii de consultanta, promovare si / sau perfectionare in Programul national apicol pentru perioada 2020-2022", sunt alte modificari aduse programului precizate in nota de fundamentare.

Nu in ultimul rind, avand in vedere ca Romania nu a notificat pana la 15 martie 2021 prelungirea programului national apicol pana la 31 decembrie 2022, potrivit prevederilor europene din regulament "este necesar sa se abroge art. 22 din anexa nr.2 la Hotararea Guvernului nr.339/2020, cu modificarile si completarile ulterioare".

Programul National Apicol, pentru perioada 2020 - 2022, se adreseaza apicultorilor si are drept scop imbunatatirea productiei si comercializarii produselor apicole prin acordarea apicultorilor de sprijin financiar. Programul prevede masuri pentru achizitia de medicamente, de familii de albine, de matci ori de utilaje pentru apicultori, asistenta tehnica si pentru decontarea unor analize care sa ateste calitatea mierii si imbunatatirea calitatii produselor in vederea unei mai bune valorificari a produselor pe piata.

Potrivit notei de fundamentare, cresterea numarului familiilor de albine, cresterea calitativa a produselor apicole, imbunatatirea indicatorilor de productie, cresterea nivelului de valorificare a resurselor de natura vegetala, vor genera cresterea ofertei de produse apicole si majorarea exporturilor. PNA va ajuta la dezvoltarea unor exploatatii apicole viabile si eficiente pentru asigurarea cu produse competitive a pietei interne si externe in conditii de calitate controlata, precum si dezvoltarea economiei rurale, dar se creeaza cadrul concurential prin dezvoltarea sistemului de cerere-oferta si prin impunerea regulilor competitivitatii.

Nu in ultimul rand, PNA contribuie la dezvoltarea economiei rurale si pastrarea traditiei de crestere a albinelor.

Anul trecut, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a platit peste 59,21 milioane de lei catre 7.083 apicultori si 14 forme asociative legal constituite, sumele reprezentand sprijinul financiar alocat prin PNA pentru anul 2021.

Romania este unul dintre producatorii importanti de miere la nivel european, cu o productie medie de 22.000 de tone anual, clasandu-se pe locul patru in Europa.

La nivelul anul trecut, datele statistice ale MADR arata ca erau inregistrate 1.848.790 familii de albine in Romania, tara pozitionandu-ne pe locul doi la nivel european, dupa Spania, care detine un efectiv de 2.961.000 familii de albine.

La nivel national, sunt inregistrati in jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre acestia fiind membrii Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), cu un efectiv de circa 1 milion de familii de albine.

In ultimii 2-3 ani, consumul de miere a inregistrat o crestere de 15%, pana la 550 de grame pe locuitor pe an, insa si in aceste conditii Romania se afla tot la coada clasamentului, la nivel european. Datele statistice arata ca romanii consuma de 3-4 ori mai putina miere comparativ cu cele doua kilograme consumate in Germania sau 1,5 kilograme in Olanda si Belgia. Din pacate, tot din cifrele statistice, se constanta ca romanii consuma in fiecare zi 70 de grame de zahar si doar 3 grame de miere.

Foto: pixabay.com

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.