unioncont.ro Web analytics

Standard & Poor's a a imbunatatit perspectiva pentru Romania

Standard & Poor's a a imbunatatit perspectiva pentru Romania
sâmbătă, 17 aprilie 2021 Economie

Agentia de rating Standard & Poor's a imbunatatit perspectiva de la "negativ" la "stabil", aferenta ratingului acordat datoriei guvernamentale a Romaniei, a anuntat Ministerul Finantelor.

Aceasta este prima modificare in sens pozitiv a perspectivei rating-ului Romaniei operata de aceasta agentie din noiembrie 2013. Totodata, agentia a reconfirmat ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a Romaniei la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung si scurt in moneda locala si valuta.

Standard & Poor's a precizat în comunicatul de presa publicat în data de 16 aprilie 2021 ca perspectiva stabila arata credibilitatea masurilor de consolidare fiscala promovate de Guvern si anticipeaza ca finantele publice si pozitia externa a Romaniei se vor stabiliza în urmatorii doi ani. Agentia apreciaza ca riscurile generate de deficitele gemene (deficitul bugetar si deficitul de cont curent) înca ridicate ale Romaniei sunt atenuate de perspectiva absorbtiei unui volum important de fonduri europene (Romania fiind unul din principalii beneficiari ai fondurilor structurale prevazute în Cadrul Multianual al UE si în Facilitatea de Redresare si Rezilienta), precum si de programul de reforme asumate de catre Guvern pentru relansarea cresterii economice. Totodata, reconfirmarea ratingului suveran este sustinuta si de accesul robust al Romaniei la finantarea de pe pietele internationale de capital.

"Decizia Standard & Poor's reprezinta o dovada a recunoasterii internationale a eforturilor Romaniei pentru a asigura consolidarea fiscal-bugetara si confirma ca masurile adoptate au fost cele corecte, necesare pentru tara noastra si asteptate de catre partenerii nostri externi. Remarcam de asemenea estimarile pozitive ale agentiei referitoare la potentialul de crestere economica a Romaniei pe termen mediu", a declarat ministrul finantelor, Alexandru Nazare.

"Ministerul Finantelor va continua atat demersurile pentru implementarea masurilor destinate înlaturarii efectelor negative ale pandemiei Covid-19 si relansarii economiei, cat si politica fiscal-bugetara prudenta care sa asigure înscrierea Romaniei în tintele asumate. Acest semnal ne încurajeaza si ne arata ca suntem pe drumul cel bun, dar nu înseamna ca am ajuns deja acolo, eforturile trebuie continuate", a completat ministrul finantelor.

Potrivit agentiei, reformele planificate de actualul Guvern ar asigura crearea unui cadru fiscal mai robust, limitand riscurile de inversare a politicilor de consolidare fiscala, ceea ce va conduce la actiuni de îmbunatatire a ratingului suveran al Romaniei.

Foto: pixabay.com

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.