unioncont.ro Web analytics

Standard & Poor's confirma standardul la BBB si mentine perspectiva stabila

Standard & Poor's confirma standardul la BBB si mentine perspectiva stabila
miercuri, 20 aprilie 2022 Economie

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a reconfirmat, vineri, ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a Romaniei la BBB-/A-3, pentru datoria pe termen lung si scurt in moneda locala si valuta, precum si perspectiva stabila, a anuntat Ministerul Finantelor.

Potrivit Standard & Poor's, ratingul Romaniei este sustinut de statutul de membru al Uniunii Europene si accesul robust la finantarea de pe pietele internationale de capital. De asemenea, riscurile generate de conflictul din Ucraina sunt atenuate de perspectiva absorbtiei unui volum important de fonduri europene (Romania fiind unul din principalii beneficiari ai fondurilor structurale prevazute in Cadrul Multianual al UE si in Facilitatea de Redresare si Rezilienta), precum si de dependenta energetica scazuta a fata de gazele naturale si petrolul din Rusia.

"Guvernul Romaniei aplica masuri eficiente de contracarare a efectelor crizei energetice si a razboiului din Ucraina. N-o spunem doar noi, o spune si Standard & Poor's, care confirma ratingul de tara si gradul crescut de siguranta pentru investitori mentinand perspectiva stabila", a subliniat ministrul Finantelor, Adrian Caciu.

Standard & Poor's sustine ca inregistrarea unei cresteri economice sustenabile cumulata cu reducerea deficitului fiscal al guvernului ar putea duce la consolidarea capacitatii productive a economiei Romaniei si, pe cale de consecinta, la o posibila actiune de imbunatatire a ratingului suveran al Romaniei.

Decizia celor de la Standard & Poor's vine la o saptamana dupa ce o alta mare agentie de rating, Fitch Ratings, a confirmat si ea ratingul suveran al Romaniei la "BBB minus" cu perspectiva negativa, aceasta fiind ultima nota din categoria "investment-grade" (recomandat pentru investitii).

Foto: pixabay.com

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.