Start pentru Campania de primire a Cererilor de Plata in anul 2023

Start pentru Campania de primire a Cererilor de Plata in anul 2023
miercuri, 8 martie 2023 Economie

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) demareaza din 1 martie Campania de primire a Cererilor de Plata in anul 2023, in care fermierii vor putea depune solicitari pana pe data de 15 mai, prin accesarea aplicatiei IPA-Online din versiunea Internet.

Potrivit APIA, cererile se vor putea depune fara ca solicitantii sa se prezinte la Centrele APIA. In acest sens, se va completa o singura Cerere de Plata, chiar daca se utilizeaza suprafete de teren in diferite localitati sau judete.

Totodata, fermierii trebuie sa verifice impreuna cu primaria pe raza careia detin terenul, situatia inscrierii in Registrul agricol a terenului si sa permita primariei sa transmita la APIA adeverintele privind utilizarea terenului, conform inscrierii in Registru.

"Documentele care fac dovada ca terenul agricol se afla la dispozitia fermierului trebuie sa fie incheiate inaintea depunerii Cererii de plata si sa fie valabile la data depunerii Cererii. Adeverintele emise pentru schemele din sectorul zootehnic de catre asociatia/agentia acreditata pentru infiintarea si mentinerea registrului genealogic al rasei/oficiul pentru zootehnie judetean pot fi transmise electronic prin platforma pusa la dispozitie de catre APIA, cu informarea fermierului. Fermierii care detin animale in exploatatie au obligatia sa se asigure ca datele acestora sunt actualizate/corectate in Baza Nationala de Date (BND) (la medicul veterinar concesionar/asociatie/propriile evidente, daca sunteti utilizator SNIIA) si sa se adreseze Centrului APIA in vederea completarii declaratiei sector zootehnic in aplicatia dedicata sectorului zootehnic, inainte de accesarea IPA Online. Responsabilitatea privind legalitatea si valabilitatea documentelor apartine fermierului si/sau autoritatii care a emis/atestat aceste documente, dupa caz", se mentioneaza in comunicat.

APIA subliniaza ca acei fermieri care sunt deja beneficiari isi vor actualiza la completarea Cererii doar datele care au suferit modificari fata de anul anterior. In acest fel, se reduce timpul de completare a cererii, iar probabilitatea de a introduce date gresite este mai mica.

"Functionarii APIA vor contacta fermierii in vederea inchiderii electronice a cererii si pentru programarea acestora in vederea semnarii Cererii si declaratiilor atasate acesteia. Fermierii pot semna Cererile folosind si semnatura electronica. In aceasta situatie este necesar sa se anunte (prin mesaj telefonic sau prin e-mail) functionarul desemnat sa gestioneze cererea despre faptul ca se doreste sa se semneze electronic. Semnatura electronica aplicata pe cererea de plata trebuie descarcata din aplicatia IPA-Online la data depunerii. Angajamentele si declaratiile, parte a cererii de plata, se vor semna, de asemenea, electronic la aceeasi data", precizeaza sursa citata.

Incepand cu aceasta Campanie, fermierii vor putea beneficia de sprijin financiar prin interventii/masuri aferente sectoarelor vegetal si zootehnic, in conformitate cu Planul Strategic PAC 2023-2027, respectiv PNDR 2014-2020, sprijin finantat din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si de la Bugetul National (BN).

Astfel, este vorba despre platile directe decuplate, platile directe cuplate, ajutoare nationale tranzitorii (plati din bugetul national) si masurile de dezvoltare rurala pentru care fermierii pot solicita plati compensatorii atat din cadrul PNDR 2014-2020 (Masura 10 - Agro-mediu si clima; Masura 11 - Agricultura ecologica; Masura 13 - Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau alte constrangeri specifice (sM13.1 si sM13.3)), cat si din cadrul PS PAC 2023-2027 (DR-10 - zone afectate de constrangeri naturale semnificative).

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.