Statul ofera bani tinerilor intreprinzatori

Statul ofera bani tinerilor intreprinzatori
luni, 22 august 2016 Economie

Tinerii intreprinzatori primesc bani de la stat. Pana la la 26.000 de euro, fonduri nerambursabile le sunt oferite antrenorilor aflati la inceput de drum pentru achizitionarea de utilaje, software sau echipamente de birou. Cei mai multi bani merg in conturile tinerilor care isi deschid o afacere in sectorul de productie. O alta veste buna este faptul ca intreprinzatorii nu trebuie sa-si piarda timpul pentru a sta la coada pentru depunerea hartiilor, ci o pot faca online.

Anul acesta, 114 firme pot lua 26.000 de euro fiecare. Acesti bani reprezinta 90% din investitia totala pe care o presupune deschiderea afacerii ceea ce inseamna ca restul de 10% trebuie acoperita de intreprinzator din buzunarul propriu. Insa, banii din partea statului se deconteaza abia dupa o evaluare, adica tanarul afacerit trebuie sa aiba fonduri proprii pentru inceput. In plus, firma trebuie sa angajeze cel putin patru salariati, din care doi absolventi sau someri.

Spre deosebire de anii trecuti, cand aveau la dispozitie 30 de zile pentru a face dispozitia, in prezent beneficiaza de o perioada de gratie de 60 de zile.

Firmele care vor investitii mai mari pot apela la credite bancare garantate de stat.

Denisa Samek, consultant Patronatul pentru Tineri Intreprinzatori: „Se iau prin intermediul bancii acesti bani, dar se faciliteaza procesul de accesare a creditului dobanzi mai scazute, garantii mai scazute".

Sunt si firme care nu se califica pentru banii de la stat. Este vorba despre firmele de brokeraj imobiliar si cele de jocuri de noroc.

Statul are un program si pentru tinerii care sunt la inceput de drum si nu au mai facut niciodata afaceri. 501 persoane primesc un ajutor de pana la 10 mii de euro. Diferenta este ca aici statul acorda doar 50% din cheltuielile eligibile ale proiectului. Sectorul productiei este incurajat, desi banii din program sunt tot mai putini de la an la an.

Denisa Samek, consultant Patronatul pentru Tineri Intreprinzatori: „Pot sa obtina un procent mai mare la fel ca si cei care opteaza pentru o firma care isi desfasoara activitatea in domeniul IT".

Cei interesati pot depune proiecte pe site-ul Directiei Generale pentru Politici Antreprenoriale, din subordinea Ministerului Economiei, pana la finalul lunii august.

Sursa: digi24.ro

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.