unioncont.ro Web analytics

Statul roman, investitii directe in companiile private

Statul roman, investitii directe in companiile private
marţi, 28 aprilie 2020 Economie

Statul roman ar putea deveni actionar la companiile private in perioada imediat urmatoare. Florin Citu, ministrul Finantelor Publice, a anuntat ca printre masurile de relasare a economiei romanesti se poate numara in investitia directa a statului in companiile care se confrunta cu probleme si nu se pot imprumuta la banci.

„Ce probleme au companiile in perioada de criza? Multe dintre ele nu mai sunt bancabile. Indicatorii se inrautatesc si nicio banca nu mai vrea sa iti dea imprumut. Cum ajutam aceste companii? Poti sa le ajuti cu imprumut, cu garantii, cu subventii sau sa mergi ca partener o perioada in sensul de a cumpara, de a investi, de a da cu imprumut, care se poate converti in actiuni in viitor. Statul aduce langa companie bonitatea statului, garantia statului, dar nu numai printr-un instrument ci faptul ca intra in actionariat. Este o masura care poate fi folosita si o masura la care ma gandesc", a punctat seful Finantelor.

Citu a anuntat ca lucreaza cu institutii internationale pentru obtinerea unor plafoane cat mai mari la garantii: „Nu este ceva la care lucrez eu singur ci cu institutii internationale care au facut asta chiar si in Romania. In prezent, eu negociez plafoane cat mari la garantii cu toate aceste institutii. Nu ar trebui sa fie o limita deocamdata, ar trebui sa fie un plafon cat mai mare si pe urma vedem cum se duc acesti bani, in functie de proiecte. Vor fi mult mai sofisticate produsele pentru acele companiile mari care au si departamente sofisticate, iar pentru IMM-uri va fi IMM Invest".

Aceasta face parte din masurile pregatite sa faca tranzitia dupa ce va inceta masura somajului tehnic, ministrul precizand ca se lucreaza la un program similar cu IMM Invest, dar pentru companiile mari.

Ministrula subliniat si ca dupa ce va trece criza din sanatate, banii se vor duce numai catre acele sectoare profitabile din economie.

"Pentru revenirea economica este nevoie sa injectezi bani in sistem, iar dupa ce va trece criza din sanatate banii se vor duce catre acele sectoare profitabile din economie. Acum nu am avut niciun criteriu. Am dat bani pentru a sustine toata economia, pentru a sustine pe toata lumea. Dupa aceasta perioada trebuie sa revenim la principii liberale, pentru ca o criza economica are si partea ei buna, cei care s-au folosit de sistem, nu au fost buni platnici, au incercat sa fenteze, evazionistii, de obicei crizele curata sistemul economic de aceste companii", a adaugat seful de la Finante.

In opinia sa, economiile nu vor mai arata la fel dupa aceasta criza, nu numai in Romania ci peste tot in lume, insa Romania are sansa sa iasa printre primele din aceasta criza.

Foto: https://www.mfinante.gov.ro/

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.