Surpriza: Ce s-a intamplat cu cifra de afaceri din industrie in 2016

Surpriza: Ce s-a intamplat cu cifra de afaceri din industrie in 2016
joi, 9 februarie 2017 Economie

Din punct de vedere al cifrei de afaceri din industrie anul 2016 a fost unul mai bun decat cel precedent. Astfel, potrivit datelor oferite de Institutul National de Statistica (INS) cifra de afaceri din industrie a crescut cu 4,7% datorita cresterii industriei prelucratoare (+5,8%). Trebuie mentionat, totusi, ca industria extractiva a scazut cu 27%.

Pe marile grupe industriale, cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria bunurilor de folosinta indelungata (+17,7%), industria bunurilor de capital (+10%), industria bunurilor de uz curent (+6%) si industria bunurilor intermediare (+0,7%). In schimb, scaderi s-au inregistrat in industria energetica (-10,7%).

In decembrie 2016, comparativ cu luna anterioara, datele arata o scadere cu cu 10,9% a cifrei de afaceri din industrie din cauza scaderilor din industria prelucratoare (-11,2%). Industria extractiva a crescut cu 1,5%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi in industria bunurilor de folosinta indelungata (-20,5%), industria bunurilor intermediare (-20%), industria bunurilor de capital (-9,7%) si industria bunurilor de uz curent (-2,9%). Insa industria energetica a crescut cu 10,5%.

Comparativ cu aceeasi perioada din 2015, anul trecut cifra de afaceri din industrie a crescut pe ansamblu cu 7,3%, ca urmare a cresterilor din industria prelucratoare (+8,6%). Industria extractiva a scazut cu 24,4%.

Pe marile grupe industriale, cresteri au inregistrat industria energetica (+28,5%), industria bunurilor de capital (+9,7%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+9,5%), industria bunurilor de uz curent (+5%) si industria bunurilor intermediare (+2,1%).

Sursa: insse.ro

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.