Taxa pentru consumul de date in roaming

Taxa pentru consumul de date in roaming
vineri, 16 iunie 2017 Noutati legislative

Dupa ce se consuma resursele din abonament sau extraoptiuni operatorii telecom vor aplica o taxa de 7,7 euro/GB de date, fara TVA, in roaming pana la finalul anului, urmand ca din 2018 tarifele de date sa scada treptat, potrivit Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii – ANCOM.

"Din 15 iunie 2017, datele (internetul mobil — MB/GB) consumate in roaming in statele membre UE, dar si in Norvegia, Islanda si Liechtenstein (SEE) se scad din resursele nationale incluse in abonamente sau extraoptiuni, potrivit mecanismului 'Roam like at home', iar dupa epuizarea acestora consumul va fi tarifat la fel ca in Romania. Totusi, furnizorii au posibilitatea de a defini limite minime ale unei utilizari rezonabile a serviciilor de date, care pot fi mai mari sau mai mici decat traficul national inclus in abonament/(extra)optiune, depinzand de pretul acestuia. Limita ramane neschimbata indiferent de consumul de date realizat la nivel national inainte de intrarea in roaming"', spune autoritatea.

In cazul in care furnizorii nu stabilesc o limita de utilizare rezonabila a datelor in roaming in UE/SEE, datele consumate in roaming in UE/SEE se tarifeaza identic celor consumate in Romania.

Limitele minime vor creste anual, incepand cu 1 ianuarie 2018, ca urmare a reducerii pretului reglementat pentru 1 GB.

Valoarea maxima a suprataxei va scadea in fiecare an pana in anul 2022 , informeaza ANCOM.

Furnizorii au obligatia sa le transmita utilizatorilor o notificare atunci cand acestia ating limita de utilizare rezonabila a datelor in roaming (UE/SEE), indicand valoarea suprataxei care va fi aplicata pentru consumul suplimentar de date in roaming.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.