TVA, redusa in 2017: decizie surprinzatoare a supermarketurilor

TVA, redusa in 2017: decizie surprinzatoare a supermarketurilor
vineri, 9 decembrie 2016 Noutati legislative, Economie

Valoarea TVA va scadea, din 1 ianuarie 2017 de la 20% cat este in prezent la 19%, potrivit prevederilor existente in noul Cod Fiscal. Conform legii 227/2015 a Codului Fiscal, TVA-ul va scadea la categoriile de produse precum bauturi alcoolice, detergenti, produse de curatat, produse cosmetice, flori si plante necomestibile si alte produse nealimentare, cu exceptia articolelor care au cota de TVA 5%.

O TVA mai mica va avea impact atat asupra consumatorilor cat si a agentilor economici intrucat va stimula dezvoltarea economica prin stimularea cresterii consumului. Practic va creste vanzarea de bunuri si servicii atat pentru producatori catsi pentru distribuitori si vanzatori.

Teoretic, o TVA mai mica ar insemna si o reducere a pretului final platit de consumator, insa lucrurile nu stau de fiecare data asa intrucat nu exista nicio lege care sa oblige agentii economici sa reduca efectiv preturile in urma micsorarii cotei TVA.

Marile supermarketuri de la noi au anuntat deja ca vor implementa reducerii cotei standard de TVA din 10 decembrie 2016, adica cu trei saptamani mai devreme fata de data oficiala de intrare in vigoare.

In acest caz, reducerea va fi suportata exclusiv de agentul economic care a decis sa reduca cota standard de TVA.

Trebuie adaugat ca agentii economici vor risca sanctiuni din partea autoritatilor daca TVA va fi calculata si declarata in mod eronat. Ei pot fi amendati cu sume cuprinse intre 2.000 si 4.000 de lei daca nu respecta legea.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.