Un nou maxim istoric inregistrat de dolar in raport cu leul

Un nou maxim istoric inregistrat de dolar in raport cu leul
marţi, 20 decembrie 2016 Economie

Leul s-a devalorizat in raport cu dolarul, moneda americana tranzactionandu-se, marti, cu 4,3502 lei/dolar la cursul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in crestere cu 2,93 bani (+0,68%) comparativ cu ziua precedenta cand raportul era de 4,3209 lei pentru un dolar. Nivelul maxim istoric la dolarului se explica partial prin cresterea dobanzii de referinta de catre FED – sistemul bancilor centrale americane.

Totodata, leul s-a depreciat si in raport cu moneda europeana, marti inregistrandu-se un curs de 4,5194 lei/euro, in crestere cu 0,69 bani (+0,15%) fata de cotatia de luni, cand referinta a fost stabilita la 4,5125 lei/euro.

Si francul elvetian a castigat batalia cu moneda romaneasca, BNR a stabilit un curs de 4,2287 lei/franc, cu 1,85 bani (+0,44%) peste cel de luni, cand moneda elvetiana valora 4,2102 lei.

Dolarul SUA este moneda de referinta pe plan international pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americana.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.