Unde a ajuns rata inflatiei in Romania

Unde a ajuns rata inflatiei in Romania
miercuri, 19 aprilie 2017 Finante si contabilitate, Economie

Cifrele arata ca rata anuala a inflatiei in Romania este una dintre cele mai scazute din Uniunea Europeana potrivit informatiilor oferite de Oficiul European de Statistica (Eurostat). In zona euro, rataanuala a inflatiei a scazut in martie la 1,5% si la 1,6% in Uniunea Europeana, de la 2% in februarie. In afara Romaniei, Irlanda si Olanda au inregistrat cele mai scazute rate anuale ale inflatiei din UE.

Inflatia in zona euro a revenit sub obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene, care vrea sa mentina cresterea preturilor in apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economica. De asemenea, cifra furnizata de Eurostat este sub estimarile analistilor, care mizau pe o crestere anuala a preturilor de 1,8% in zona euro.

Cele mai mari rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate luna trecuta in Letonia (3,3%), Lituania (3,2%) si Estonia (3%), iar cele mai scazute in Romania (0,4%), Irlanda si Olanda (ambele cu 0,6%). Comparativ cu februarie 2017, inflatia anuala a scazut in 17 state (inclusiv Romania), a crescut in cinci tari si a ramas stabila in sase state.

In cazul zonei euro, in martie cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut combustibilii pentru transport (0,48 puncte procentuale), combustibilii pentru incalzire (0,11 puncte procentuale) si legumele (0,08 puncte procentuale). De cealalta parte, cel mai semnificativ impact asupra inflatiei a venit din partea sectorului telecomunicatiilor si a pachetelor de vacanta (minus 0,09 puncte procentuale fiecare) si articole de imbracaminte (minus 0,05 puncte procentuale).

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.