unioncont.ro Web analytics

Vanzarile cu amanuntul au scazut cu peste 25 %

Vanzarile cu amanuntul au scazut cu peste 25 %
miercuri, 17 iunie 2020 Economie

Cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), in termeni nominali, a scazut, in luna aprilie 2020, fata de luna precedenta, atat ca serie bruta cu 25,1%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 16,9%, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).

Potrivit sursei citate, scaderea ca serie bruta a fost cauzata de activitatile derulate in: comertul cu ridicata specializat al altor produse (-38%), comertul cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii (-31,3%), comertul cu ridicata al echipamentului informatic si de telecomunicatii (-25,2%), activitatile de intermediere in comertul cu ridicata (-22,8%), comertul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare (-22,3%), comertul cu ridicata nespecializat (-19,9%), comertul cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului (-14,9%) si comertul cu ridicata al altor masini, echipamente si furnituri (-11,4%).

In acelasi timp, cifra de afaceri din acelasi sector de activitate, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 16,9% raportat la perioada de referinta.

La nivel comparativ aprilie 2020 vs aprilie 2019, cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), ca serie bruta, a scazut pe ansamblu cu 8,7% pe fondul rezultatelor inregistrate in: activitatile de intermediere in comertul cu ridicata (-21,9%), comertul cu ridicata specializat al altor produse (-20%), comertul cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului (-13,6%), comertul cu ridicata al echipamentului informatic si de telecomunicatii (-12%), comertul cu ridicata al altor masini, echipamente si furnituri (-6,4%), comertul cu ridicata nespecializat (-5%) si din comertul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare (-3,9%).

Pe de alta parte, comertul cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii a crescut cu 31,6%, in aprilie anul curent, comparativ cu aceeasi luna din 2019.

Datele oficiale releva, totodata, ca, in primele cinci luni ale anului, cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 8,7%, fata de intervalul ianuarie - aprilie din anul precedent, insa s-a majorat in termeni nominali, cu 4,6%, ca serie ajustata.

Foto: pixabay.com

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.