unioncont.ro Web analytics

Veniturile medii ale romanilor au depasit 5.300 lei pe luna

Veniturile medii ale romanilor au depasit 5.300 lei pe luna
marţi, 6 aprilie 2021 Economie

Veniturile totale medii lunare au fost in trimestrul IV din 2020, in termeni nominali, de 5.384 lei pe gospodarie si 2.099 lei pe persoana, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).

In perioada analizata, cheltuielile totale ale populatiei au fost, in medie, de 4.627 lei lunar pe gospodarie sau 1.804 lei pe persoana si au reprezentat 86% din nivelul veniturilor totale.

Veniturile banesti au fost in medie de 4.997 lei lunar pe gospodarie (1.949 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 387 lei lunar pe gospodarie (151 lei pe persoana). Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (68,3% din veniturile totale ale gospodariilor).

Conform sursei citate, la formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (19,1%), veniturile in natura (7,2%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,2%), veniturile din activitati neagricole independente (1,7%), veniturile din agricultura (1,6%), precum si cele din proprietate si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (0,9%).

Mediul de rezidenta influenteaza diferentele de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor dintre mediul urban si mediul rural.

In ceea ce priveste cheltuielile totale, principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investitii destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,4%).

Conform INS mediul de rezidenta determina unele particularitati in ceea ce priveste marimea si structura cheltuielilor totale de consum.

Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul IV 2020, in medie, 33,7% din consumul gospodariilor.

Foto: pixabay.com

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.