unioncont.ro Web analytics

Veniturile totale medii lunare au depasit 5.000 lei

Veniturile totale medii lunare au depasit 5.000 lei
vineri, 10 iulie 2020 Economie

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodarii din Romania, in termeni nominali, au fost de 5.119 lei in primul trimestru al acestui an, si 1989 lei pe persoana.

Potrivit INS, in intervalul ianuarie - martie 2020, veniturile banesti au fost, in medie, de 4.710 lei lunar pe gospodarie (1.830 lei/persoana), iar veniturile in natura de 409 lei lunar pe fiecare gospodarie (159 lei/persoana).

In acest context, salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (67,8% din veniturile totale ale gospodariilor).

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au mai contribuit veniturile din prestatii sociale (18,9%), veniturile din agricultura (1,3%), veniturile din activitati neagricole independente (1,8%), cele din proprietate si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (1,3%) precum si veniturile in natura (8,0%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,7%).

Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt: consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei, de doar 0,3%.

Mediul de rezidenta determina unele particularitati in ceea ce priveste marimea si structura cheltuielilor totale de consum.

Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul I din acest an, in medie, 34,1% din consumul gospodariilor.

La nivel general, veniturile totale medii lunare au reprezentat, in perioada analizata, in termeni nominali, 5.119 lei pentru fiecare gospodarie si 1.989 lei/persoana.

Din acest total, cheltuielile totale s-au ridicat, in medie, la 4.269 lei/luna/gospodarie (1.659 lei/persoana) si au reprezentat 83,4% din nivelul veniturilor totale.

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.