Vesta mare pentru angajatori: ar putea scapa de plata majorata a CAS si CASS pentru salariatii part-time

Vesta mare pentru angajatori: ar putea scapa de plata majorata a CAS si CASS pentru salariatii part-time
miercuri, 11 octombrie 2017 Noutati legislative

Ordonanta de Guvern privind introducerea pentru angajatori a obligatiei de plata a CAS si CASS la nivelul salariului minim, adica 1.450 lei cat este in prezent, indiferent daca remuneratia primita este sub acest nivel a fost respinsa de senatori. De altfel, si comisia de buget-finante a aceleiasi Camere, condusa de social-democratul Eugen Teodorovici, a adoptat la finalul lunii trecute un raport de respingere a ordonantei.

Totusi, pentru ca angajatorii sa nu fie obligati sa plateasca CAS si CASS la nivelul salariului minim pentru salariatii cu timp partial de munca, chiar daca ei primesc mai putini bani, ordonanta trebuie respinsa si de Camera Deputatilor care este forul decizional.

Guvernul adoptat o Ordonanta privind introducerea pentru angajatori a obligatiei de a plati CAS si CASS la nivelul salariului minim, astazi de 1.450 lei, pentru salariatii cu timp partial de munca, indiferent daca remuneratia este sub nivelul salariului minim, exceptie de la aceasta prevedere facand elevii, studentii si pensionarii.

„Vom lua in dezbatere un act normativ foarte discutat in ultimul timp, care implementeaza plata CAS si CASS de catre angajator la nivelul salariului minim pe economie pentru angajatii cu part-time. In fapt, devenise o practica si este astazi o practica - angajatii sa fie tinuti cu part-time cu patru ore, cu cinci ore, cu doua ore si platit diferenta pana la salariul minim din mana, la negru, eludand statul", declara pe 20 iulie premierul Tudose.

Totodata, seful Guvernului anunta ca studentii, pensionarii si elevii vor fi exceptati de la prevederile actului normativ. Tot printre exeptii se afla ucenicii in varsta de pana la 18 ani, persoanele cu dizabilitati carora li s-a recunoscut prin lege dreptul de lucra mai putin de 8 ore pe zi sau cei care obtin venituri din mai multe contracte de munca dintre care unul cu norma intreaga.

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.