unioncont.ro Web analytics

Vesti bune: ANRE scade rata reglementata de rentabilitate a distribuitorilor de energie electrica,

Vesti bune: ANRE scade rata reglementata de rentabilitate a distribuitorilor de energie electrica,
vineri, 27 aprilie 2018 Economie

Din 1 ianuarie 2019 va scadea rata reglementata de rentabilitate a distribuitorilor de energie electrica, de 7,7% in prezent la 5,07%, potrivit informatiilor oferite de Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE).

Proiectul face parte dintr-un proces mai larg de revizuire a modului de determinare a tarifelor reglementate pentru serviciul de distributie prestat de operatorii de distributie concesionari.

„In activitatea de elaborare a sistemului de reglementari orientat catre consumator, noul Comitet de reglementare al ANRE acorda o atentie deosebita imbunatatirii cadrului de reglementare, transparentizarii costurilor care compun tariful de energie electrica, in vederea stabilirii unor tarife corecte la consumatori", conform sursei citate.

Alte propuneri in acest sens se refera la modificarea metodologiei de stabilire a tarifului pentru serviciul de distributie a energiei electrice.

„Prin modificarile propuse, ANRE urmareste indeplinirea mai multor obiective importante menite sa asigure cresterea gradului de transparenta in procesul de stabilire si aprobare a tarifelor de distributie, precum si evitarea includerii in aceste tarife a unor costuri nejustificatesustin reprezentantii reglementatorului.

De asemenea, la stabilirea valorii ratei reglementate a rentabilitatii propuse si pentru respectarea prevederilor din legislatia primara, ANRE a avut in vedere atingerea unui echilibru optim intre mentinerea interesului realizarii investitiilor necesare asigurarii calitatii serviciului de distributie a energiei electrice, inclusiv prin scaderea numarului de intreruperi in alimentarea cu energie electrica si asigurarea unui nivel rezonabil al profiturilor operatorilor de distributie concesionari.

Modificarile propuse au in vedere stabilirea tarifelor pentru serviciul de distributie astfel incat sa se asigure un profit rezonabil pentru operatorii de distributie, conform cerintelor legii, o alocare echitabila a castigurilor rezultate prin cresterea eficientei peste tintele stabilite de autoritatea competenta, intre operatorul de distributie si beneficiarii serviciului de distributie, limitarea includerii in tarife a costurilor aferente prestarilor de servicii efectuate de firme afiliate distribuitorilor, precum si returnarea cat mai prompta catre consumatori a castigului de eficienta obtinut de operatorii de distributie.

Totodata, ANRE urmareste cresterea nivelului de investitii in retelele electrice de distributie realizate de operatorii de distributie concesionari, in scopul imbunatatirii calitatii serviciului de distributie si reducerii pierderilor in retele prin aplicarea diferentiata a ratei reglementate a rentabilitatii pentru categoriile de investitii aprobate/realizate, realizarea investitiilor de catre operatorii de distributie concesionari la nivelul prognozat, intensificarea si diversificarea masurilor in vederea reducerii pierderilor in retelele de distributie (reducerea costurilor aferente consumului propriu tehnologic).

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.