Vesti bune pentru persoanele care opteaza pentru darea in plata

Vesti bune pentru persoanele care opteaza pentru darea in plata
vineri, 15 iulie 2016

Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a fost cea a anuntat adoptarea Ordonantei de urgenta. Demnitatul a subliniat ca scutirea de impozit se aplica pentru o singura operatiune de dare in plata.

"Chiar daca include mai mult de o proprietate, se aplica pentru tot creditul", a subliniat ministrul Finantelor.

De asemenea, Dragu a anuntat infiintarea unui registru pentru darea in plata, care va fi operat de notari, astfel ca se va verifica foarte usor daca o persoana care solicita darea in plata a mai recurs la aceasta procedura fara a plati impozitul.

"Aceeasi regula se aplica si pentru executarile silite", a adaugat ministrul Finantelor.

Ce prevede actul normativ

Orice persoana fizica, indiferent de calitatea pe care o are in contractul de credit, care apeleaza pentru prima data la darea in plata poate beneficia de aceasta masura adoptata de Guvernul Romaniei. Daca aceeasi persoana vine cu o noua solicitare de dare in plata se plateste impozitul pe transferul proprietatii imobiliare.

Pentru identificarea primei operatiuni de dare in plata se infiinteaza la nivelul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania Registrul national notarial de evidenta a actelor de dare in plata. In acest registru se inscriu actele autentificate de notarul public si hotararile judecatoresti de dare in plata emise conform Legii 77/2016.

Totodata, persoanele care au fost deja executate silit si care apeleaza la articolul 8(5) din Legea darii in plata pentru a li se anula datoriile neachitate la data intrarii in vigoare a prezentului act normativ, nu vor mai trebui sa achite impozitul pe transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal, iar cele care l-au achitat sub orice forma, dupa intrarea in vigoare a OUG, pot cere restituirea acestuia.

In prezent, persoanele fizice care au fost supuse executarii silite a imobilului ipotecat printr-un contract de credit au obligatia platii impozitului aferent venitului din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal.

Sursa digi24.ro

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.