unioncont.ro Web analytics

Vesti bune pentru romani: A crescut numarul de locuri de munca vacante

Vesti bune pentru romani: A crescut numarul de locuri de munca vacante
vineri, 18 august 2017 Economie

Romanii care vor sa se angajeze au acum posibilitatea sa gaseasca un loc de munca pe gustul lor. Potrivit cifrelor oficiale, in trimestrul al doilea numarul locurilor de munca vacante in Romania a crescut cu 1.905, ajungand la 64.125 comparativ cu trimestrul anterior. Zonele cu cea mai mare penurie de personal au fost in administratia publica (3,98%), in sanatate si asistenta sociala (3,11%). Informatiile au fost oferit de Institutul National de Statistica (INS).

In trimestrul II 2017, rata locurilor de munca vacante a fost de 1,33%, in crestere cu 0,02 puncte procentuale fata de trimestrul precedent. Comparativ cu acelasi trimestru al anului 2016, rata locurilor de munca vacante a crescut cu 0,10 puncte procentuale, iar numarul locurilor de munca vacante a crescut cu 6.985.

In industria prelucratoare s-a concentrat aproape o patrime din numarul total al locurilor de munca vacante (15.576 locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,31 %.

Sectorul bugetar a insumat aproape 36% din numarul total al locurilor de munca vacante. Astfel, 10.639 locuri vacante se regasesc in administratia publica, 10.241 locuri vacante in sanatate si asistenta sociala, respectiv 2.238 locuri vacante in invatamant.

La polul opus, cele mai mici valori atat ale ratei, cat si a numarului locurilor de munca vacante s-au regasit in industria extractiva (0,18%, respectiv 93 locuri vacante).

Prin comparatie cu trimestrul precedent cele mai semnificative cresteri atat ale ratei, cat si ale numarului locurilor de munca vacante s-au regasit in activitatile de informatii si comunicatii (+0,35 puncte procentuale, respectiv 586 locuri vacante). Pe de alta parte, cea mai relevanta scadere a ratei, respectiv a numarului locurilor de munca vacante s-a regasit in activitatile de intermedieri financiare si asigurari (-0,30 puncte procentuale, echivalentul a 259 locuri vacante).

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, atat rata cat si numarul locurilor de munca vacante au inregistrat cresteri importante in sanatate si asistenta sociala (+0,68 puncte procentuale, respectiv +2.656 locuri vacante), dar si in activitati de servicii administrative si de servicii suport (+0,46 puncte procentuale, respectiv +1.486 locuri vacante).

Diminuari mai semnificative ale ratei locurilor de munca vacante s-au constatat in tranzactii imobiliare (-0,51 puncte procentuale) si in hoteluri si restaurante (-0,21 puncte procentuale). Numarul locurilor de munca vacante a cunoscut scaderi mai mari in activitatile din industria prelucratoare (300 locuri vacante), precum si in cele de hoteluri si restaurante (200 locuri vacante).

In trimestrul II 2017, cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori atat prin intermediul ratei, cat si a numarului locurilor de munca vacante a fost pentru ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate — grupa majora 2 (1,87%, respectiv 19.300 locuri vacante), iar cele mai mici valori au fost inregistrate pentru ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit — grupa majora 6 (0,59%, respectiv 100 locuri vacante), respectiv de membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori — grupa majora 1 (0,86%, respectiv 2.900 locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul precedent atat rata, cat si numarul locurilor de munca vacante, au cunoscut cresteri mai relevante in randul ocupatiilor de lucratori in domeniul serviciilor — grupa majora 5 (+0,13 puncte procentuale, respectiv +1000 locuri vacante), respectiv de specialisti in diverse domenii de activitate — grupa majora 2 (+0,07 puncte procentuale, respectiv 800 locuri vacante).

Diminuari mai semnificative, in ceea ce priveste rata locurilor de munca vacante, s-au regasit in randul ocupatiilor de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit — grupa majora 6 (-0,17 puncte procentuale), respectiv de operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente — grupa majora 8 (-0,11 puncte procentuale), aceasta din urma grupa majora de ocupatii cunoscand si cea mai relevanta scadere a numarului locurilor de munca vacante (600 locuri vacante).

In comparatie cu acelasi trimestru al anului anterior, numarul locurilor de munca vacante a cunoscut numai cresteri, cele mai relevante fiind in ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate — grupa majora 2 (+2.600 locuri vacante), respectiv de lucratori in domeniul serviciilor — grupa majora 5 (+1,9 puncte procentuale).

In ceea ce priveste rata locurilor de munca vacante, singurele scaderi s-au inregistrat in ocupatiile de muncitori necalificati — grupa majora 9 (-0,03 puncte procentuale),respectiv de operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente — grupa majora 8 (-0,01 puncte procentuale), iar in randul ocupatiilor de lucratori in domeniul serviciilor — grupa majora 5 (+0,19 puncte procentuale), respectiv de specialisti in diverse domenii de activitate — grupa majora 2 (+0,18 puncte procentuale) s-au observat cele mai importante cresteri ale indicatorului.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.