unioncont.ro Web analytics

Vesti bune pentru romanii din Marea Britanie

Vesti bune pentru romanii din Marea Britanie
joi, 30 ianuarie 2020 Economie

Romanii aflati in Marea Britanie nu vor fi obligati sa plateasca in plus atunci cand vorbesc cu rudele din Romania. Astfel, potrivit Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), tarifele de roaming nu vor creste in acest an chiar daca Marea Britanie paraseste Uniunea Europeana.

„Cu toate ca Brexit-ul are loc, romanii vor continua sa beneficieze de roaming la tarife nationale in Marea Britanie, precum si de plafoanele tarifare aplicabile la nivel european pentru apelurile si SMS-urile transmise din Romania catre numerele de telefon din Marea Britanie, pana, cel putin, la 31 decembrie 2020. Acordul privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana (Acordul Brexit) prevede o perioada de tranzitie pana la finalul anului, in care cele mai multe dintre reglementarile europene continua sa se aplice in relatiile dintre cele doua parti. Negocierile ulterioare dintre Uniunea Europeana si Marea Britanie vor stabili ce se intampla dupa 31 decembrie 2020", a declarat Eduard Lovin, vicepresedintele ANCOM.

Acordul Brexit prevede o perioada de tranzitie, pana la data de 31 decembrie 2020, in care cea mai mare parte a legislatiei europene continua sa se aplice in relatia cu Marea Britanie.

Sunt incluse in acest sens regulamentul european „Roam like at home" si cel referitor la plafoanele tarifare pentru apelurile si SMS-urile in interiorul Spatiului Economic European (SEE, din care fac parte statele membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda si Liechtenstein).

In acest context, utilizatorii romani care calatoresc ocazional in Marea Britanie vor beneficia, cel putin pana la 31 decembrie 2020, de roaming la tarife nationale („Roam like at home"), desi de la 1 februarie 2020 Marea Britanie nu mai este stat membru al Uniunii Europene.

Totodata, utilizatorii (persoane fizice) aflati pe teritoriul tarii noastre care transmit apeluri sau SMS-uri catre numere de telefon din Marea Britanie vor beneficia, cel putin pana la 31 decembrie 2020, de plafoanele tarifare aplicabile in interiorul SEE (0,19 Euro/minut, fara TVA, si 0,06 Euro/SMS, fara TVA).

Plafoanele mentionate se aplica doar apelurilor si SMS-urilor care sunt tarifate in functie de consumul efectiv, nu si celor incluse in abonamente/(extra)optiuni.

Reglementarile europene vizeaza, cel putin pana la 31 decembrie 2020, numai teritoriul propriu-zis, european, al Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, respectiv pe cel al Gibraltarului.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.