Vesti excelente pentru economia romaneasca: au crescut investitiile in 2016

Vesti excelente pentru economia romaneasca: au crescut investitiile in 2016
marţi, 6 decembrie 2016 Economie

Continua vestile bune legate de economia romaneasca. Astfel, in primele noua luni ale lui 2016 investitiile in tara noastra au ajuns la 46,58 miliarde de lei, inregistrandu-se o crestere de 4,1%, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, potrivit datelor oferite de Institutul National de Statistica (INS).

Insa in trimestrul III 2016, investitiile nete realizate in economia nationala au insumat 17,68 miliarde de lei, fiind in scadere cu 0,8%, comparativ cu trimestrul III 2015. Reducerea investitiilor in T3 a fost inregistrata la toate elementele de structura: alte cheltuieli cu 19,2%, lucrari de constructii noi cu 5,6% si la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 0,9%. Comparativ trimestrele 3 ale anilor 2015 si 2016, in ultimul s-a inregistrat o majorare a ponderii investitiilor nete in lucrari de constructii noi cu 2,3 puncte procentuale dar si o scadere a nivelului investitiilor nete in alte cheltuieli cu 2 puncte procentuale si in utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 0,3 puncte procentuale.

In primele noua luni din acest an, comparativ cu perioada similara a anului trecut, avansul investitiile nete realizate in economia nationala a fost inregistrat la elementele de structura: utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 6,6% si la lucrari de constructii noi cu 4,5%. La elementul de structura alte cheltuieli s-a inregistrat o scadere cu 7,1%.

Potrivit INS, in perioada ianuarie — septembrie 2016, se constata o crestere a ponderii investitiilor nete in utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 0,8 puncte procentuale si in lucrari de constructii noi cu 0,1 puncte procentuale. Ponderea investitiilor nete in alte cheltuieli a scazut cu 0,9 puncte procentuale.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.