unioncont.ro Web analytics

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul crescut cu peste 5% in primul trimestru

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul crescut cu peste 5% in primul trimestru
marţi, 9 mai 2023 Economie

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut, in perioada 1 ianuarie -31 martie 2023 fata de perioada similara din 2022 atat ca serie bruta cu 5,2%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 5,1%, potrivit informatiilor publicate de Institutul National de Statistica.

Conform INS, pe serie bruta, evolutia cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul a fost influentata de cresterile inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+7,3%) si la vanzarile de produse nealimentare (+5,9%). Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a ramas la acelasi nivel.

Pe serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, evolutia afacerilor din comert a fost impulsionata de majorarile inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+6%), vanzarile de produse nealimentare (+5,3%) si la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+0,2%).

Potrivit sursei amintite, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna martie 2023, comparativ cu luna precedenta, a crescut, pe ansamblu, cu 17,9%, datorita cresterilor inregistrate la vanzarile de produse nealimentare (+19,8%), comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+16,8%) si la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+16,5%).

Pe serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, afacerile din comert au crescut, pe ansamblu, in luna martie 2023, cu 2,9%, datorita cresterilor inregistrate la vanzarile de produse nealimentare (+3,1%), vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+2,0%) si la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+0,6%).

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna martie 2023, comparativ cu luna martie 2022, a inregistrat o crestere, pe ansamblu, cu 7,3%, datorita cresterilor inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+9,5%), vanzarile de produse nealimentare (+6,3%) si la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+5,3%).

Pe serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna martie 2023, comparativ cu luna martie 2022, afacerile s-au majorat, pe ansamblu, cu 6,7%, datorita cresterilor inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+6,2%), comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+5,5%) si la vanzarile de produse nealimentare (+5,1%).

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.